info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jan, 69, i toppform efter 50 år på bygget – ger bästa tipsen: "Använd hjälpmedel!"

Efter 50 år som ställningsbyggare går 69-åringen Jan Wrisman i pension. Utan en enda krämpa. Här berättar Uddevallabon om sina hemligheter för att hålla ett helt arbetsliv på bygget.

Hur har du kunnat hålla på i 50 år?
– Dels har jag har väl en kropp som håller. Men jag har alltid försökt att jobba rätt. Att inte bära för tungt, men ändå producera. Det lärde jag mig från första början. Ryggen är det fortfarande inga fel på. Jag har sagt till arbetsgivaren (Libergs) att jag kan hoppa in på vårkanten om de behöver hjälp. Jag kan ju det mesta vid det här laget.

Vad har du för tips till unga ställningsbyggare som vill hålla lika länge som du?
– Bär inte för mycket åt gången. Ta en plank istället för två. Och använd rep och hjul för att få upp materialet. De yngre pojkarna langar ofta när de jobbar. Men jag säger alltid: Använd hjälpmedel! Det är jätteviktigt. Dessutom måste man få till tekniken tidigt, så att man inte sliter ut sig. De som inte bryr sig får ont i ryggen förr eller senare.

Blev du firad när du slutade?
– Arbetskompisarna tackade av mig med kort och grejer. Men inte företaget. Det var det sämsta jag har varit med om. Men det är ju upp till dem, trots att jag har jobbat över nästan fem år sammanlagt.

Vad har varit roligast med jobbet under åren?
– Husfasader är kanske inte så kul. Det bästa har varit att bygga på höjder och på stora projekt. Jag har gjort en del broar i Stockholm. På 90-talet byggde vi ställning i Blå hallen så att de kom åt hela taket när de skulle renovera inför Nobelfesten. Det var ett kul jobb.

Berätta om bygget av Motalamasterna 1996 (se bilden)!
– Det var rätt mäktigt och det största projekt vi har haft. Vi byggde 128 meter med täckning över toppen. Vi var ett gäng på tio, tolv man som byggde med Burton-material.

Hur känns det att inte jobba?
– Det känns lite annorlunda, faktiskt. Jag är ju van att gå upp på morgonen. Men dagarna går fort och jag har inte så svårt för att hitta grejer att ta tag i. Just nu renoverar jag hallen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jan, 69, i toppform efter 50 år på bygget – ger bästa tipsen: "Använd hjälpmedel!"