info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jakten på jätteläckan – så ska rörläggarna rädda Boden

En mystisk jätteläcka har gett stora problem i Boden, där 1 000 kubikmeter vatten försvinner per dygn. I ett sista försök att hitta läckan har kommunen kallat in specialutbildade rörläggare.

Var finns läckan? Foto: Colourbox

Boden kommun har problem. Sedan tre månader har det läckt ut 1 000 kubikmeter vatten varje dygn från kommunala vattenledningar, rapporterar NSD.

Till att börja med uppmanade kommunen sina invånare att hjälpa till att spåra läckan. De skulle lyssna efter brus i det inkommande vattnet, vilket kan vara ett tecken på läckage till fastigheten eller i närheten.

Läs också Rörisen Ricky kom inte till Narnia

– Nog upplever vi att det är brådskande att hitta läckan. Vi kan fortsätta någon dag till att ligga på den nivån vi är nu men det kan ju komma en läcka till och då börjar det vara jobbigt. Vi vill ha en marginal och det är den vi nu tappar, sa Patrik Fahlén till NSD i förra veckan.

Men läckan hittades inte med hjälp av privata tips och kommunen fick gå vidare – med hjälp av experter. Enligt VVS Forum har kommunen nu kallat in ett antal rörläggare som fått utbildning i läcksökning. Tony Bexelius, VA-inspektör på Bodens kommun, är oroad över alla läckor i kommunen.

– Jag har jobbat här sen 1979 och aldrig sett något liknande. Det är mycket läckage inne i flerbostadshus, med toalettstolar och blandare som läcker. Men det handlar också om rör som gått av på grund av all snö och det tjocka istäcket, säger han till VVS Forum.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jakten på jätteläckan – så ska rörläggarna rädda Boden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig