info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag sätter mig på testcykeln efter nattningen"

Hallå där, snickaren Henrik Sparr, 42 år från Katrineholm, som i söndags blev trea i mountainbike-klassen av det klassiska Scandisloppet i Uppsala. Grattis!

– Tack! Motståndarna var proffs, ettan och tvåan är heltidscyklister, så det var riktigt kul att det gick så bra.
Men du jobbar heltid på bygget?
– Ja. Jag har bra stöttning från min firma. Det behöver man ha för att det ska funka. Jag får ofta möjlighet att vara ledig någon dag före tävlingarna, vilket nästan är ett måste. De förstår vad jag håller på med.
Berätta om tävlingen!
–. Det var ett av de viktigaste långloppen för året, 62 kilometer i terräng. Vi körde på grusvägar och stigar på en kuperad bana i skogen.
Hur är det att kombinera cykel med jobbet som snickare?
– Det funkar bra men kräver mycket planering. Särskilt när man som jag har familj. Ibland får jag sätta mig på testcykeln där hemma halv nio en tisdagskväll när nattningen är klar. Då krävs det pannben.
Vad gör du just nu på jobbet?
– Vi totalrenoverar en skola här i Katrineholm, där det också ska bli förskola.
Du har tidigare varit elitcyklist.
– Det stämmer. Jag har varit proffs i Italien fram till 2001, men slutade året efter och höll upp i 12 år. Jag var så less att jag inte ville se cykeln mer. Och så var det svårt att få det att gå runt ekonomiskt. Jag kände att jag ville börja leva Svensson-liv och få lön den 25:e. Jag gick byggprogrammet och hade det att luta mig på när jag slutade med cykeln.
Varför började du cykla igen?
– Jag kände mig lite trött och ville börja röra på mig. Jag började springa lite och sedan hade jag några kompisar som cyklade och jag började haka på dem. Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så här, haha.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag sätter mig på testcykeln efter nattningen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig