info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

"Jag såg en byggjobbare som dog i bussen"

Migrantarbetare som bygger arenorna för fotbolls-VM i Qatar riskerar att dö av värmeslag. Människorättsorganisationen Human Rights Watch vill nu att fotbollsförbunden ställer krav på bättre skydd.
Migrantarbetare riskerar att dö av värmeslag på arenorna inför fotbolls-VM i Qatar.

Dödlig hetta på byggen i Qatar och i Förenade Arabemiraten är ett stort hälsoproblem. I Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten blev muraren Muhammed och några byggjobbare vittnen till ett dödsfall i värmen för några dagar sedan.
– Jag såg en byggjobbare från Bangladesh som dog i bussen på väg hem från jobbet i förrgår, berättar muraren Muhammed från Pakistan som är migrantarbetare i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten till Dagens Eko.

Läs mer:
Byggnadsarbetare lever farligt i Qatar

Dog av värmeslag

Det var 46 grader i skuggan med över 50 procents luftfuktighet. Byggnadsarbetarna, som blev vittne till dödsfallet, är övertygade att mannen dog av värmeslag. Från juni till september har arbetarna middagsvila mellan 12.30-15.00, men hettan sträcker sig betydligt längre över året. Och långt ifrån alla arbetsgivare följer de nationella tidsreglerna eller ser till att det finns vatten att dricka på byggena och luftkonditionerade vilorum, uppger Dagens Eko. Det finns inte några officiella siffror på hur många byggjobbare som dött av värmeslag i Förenade Arabemiraten och i Qatar.

Läs mer: Vi flyttar fram våra positioner

Försökt få fram aktuell statistik

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har försökt att få fram aktuell statistik från Qatar, men utan framgång.
– Jag är orolig att det pågår en medveten mörkläggning av ett stort antal migrantarbetare jobbar ihjäl sig på byggena i Qatar och Förenade Arabemiraten, säger Nicholas McGeehan, mellanösternexpert på Human Right Watch till Dagens eko.
Human Rights Watch hoppas att det FIFA och de nationella fotbollsförbunden ska begära utredningar av dödsfall på VM-byggen och att det införs regler på jobbet som verkligen stoppar risken att dö av hetta.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer