info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag är jättestolt över priset"

Uwe Nitz, 53 år, som har fått utmärkelsen Årets plåtslagare, bland annat för arbete på Stadshuset och Oscarsteatern. Han är plåtslagare på LW Sverige och får 20 000 kronor i stipendium.

Grattis! Hur känns det?
– Tack, jag är jättestolt över priset.

Varför får du utmärkelsen, tror du?

– Det är för mitt arbete på Oscarsteatern och Stadshuset. På Oscarsteatern har jag gjort utsmyckningar och lagt ny koppar på klocktornet. På Stadshuset har jag lagt ny koppar på Karintornet. Allt är handslaget. Det var väldigt spännande jobb.

Har du bara jobbat med koppar?
– Taket och de mindre tornen på Oscarsteatern var i stålplåt.

Hur blir man en skicklig plåtslagare?

– Du måste ha mycket tålamod, kunskap och känsla. Du måste klara rundningar, att det blir slätt och alla utsmyckningar. Det är ett tidskrävande jobb.

Du kommer från början från Tyskland. Varför flyttade du till Sverige?
– Jag hade varit mycket i Sverige under semestern, i svenska fjällen. Jag läste en annons i en tysk tidning som sökte plåtslagare. Jag flyttade hit med hela familjen 2004.

Vad gillar du med plåtslagaryrket?
– Med plåten kan du göra olika former, vara kreativ och göra utsmyckningar. Du kan ha idéer hur du ska göra lösningar. Dessutom är jag utomhus och på hög höjd. Jag älskar jobbet, annars hade jag inte fått priset.

Fakta

Årets plåtslagare:
Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsater av hög plåtslageriteknisk kvalitet”.

Fakta
Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag är jättestolt över priset"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig