info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

It-teknik maxar lasten – sparade 1 600 körningar

Totalt ska över två miljoner ton schaktmassor fraktas bort från ett bygge i centrala Göteborg. Genom en ny digital tjänst har man minskat antalet transporter med 11 procent.

En ny digital tjänst har sparat 11 procent av transporterna på ett bygge i Göteborg. Totalt handlar det om 1 600 körningar under ett år. Foto: NCC/Volvo

Det är på projektet Centralen, en del av Trafikverkets bygge av Västlänken i Göteborg, som man lyckats banta antalet körningar med schaktmassor rejält. Eftersom det var så stora mängder som skulle köras bort byggde man på projektet en digital tjänst som fick namnet ”Effektiv utlastning”.

Med hjälp av It-teknik kopplade man upp lastbilar och grävmaskiner mot en digital våg. Något som gjorde det möjligt att utnyttja lastkapaciteten maximalt för varje transport.

Läs också Skanskas julchock – 160 sparkas: ”Har inte jobb till alla”

Det är Volvo Lastvagnar och Volvo Construction Equipment som tagit fram tekniken. De digitala vågar som installerats på grävmaskinerna överför löpande information till systemet. Med den nya tekniken har nyttjandegraden av lastbilarnas fraktvolym stigit till mellan 97-100 procent för varje transport. Byggbolaget NCC ansvarar för att köra bort schaktmassorna.

– Hittills har vi lyckats minska trafiken till och från projektet med 11 procent, vilket motsvarar cirka 1 600 färre lastbilstransporter i centrala Göteborg under det första året som vi använt tjänsten. Det är riktigt roligt att se hur bra tjänsten har fungerat och vilka vinster den inneburit för staden och för projektet, säger Johan Nyström, produktionschef, NCC Infrastructure.


Du läser: It-teknik maxar lasten – sparade 1 600 körningar