info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Installationsbolag lägger ner – 60 personer förlorar jobbet

Bolaget har gått back ekonomiskt i flera år. Nu har det fattats beslut om att bomma igen och varsla alla anställda. "Ett svintufft beslut att behöva ta."

Umias ledning, där bland annat André Ruuth ingår, har beslutat att lägga ner Umia Syd. Foto: Umia

Bolaget det handlar om är Umia Syd, ett dotterbolag inom Umia-koncernen som arbetar med installations-, service- och konsulttjänster i hela Sverige.

Umia Syd hade till en början en stark tillväxt, men har de senaste två åren haft ekonomiska problem på grund av en lägre beläggning och en svag orderingång, något som tidningen Installationssiffror tidigare har rapporterat om.

Läs också Byggställningsföretag köps upp – har 120 anställda

Nu går det inte längre. Verksamhetsåret 2022 landade resultatet på runt 80 miljoner kronor minus.

– Den övergripande anledningen är att vår orderstock tar slut. Om ett tag har vi ingenting att göra. Umia Syd har dragits med en astronomisk dålig lönsamhet. Vi trodde i ingången till verksamhetsåret att prognoserna såg okej ut, men lönsamheten har fortsatt varit dålig, säger André Ruuth, koncernstrateg och en av grundarna av Umia, till Byggnadsarbetaren.

Går inte att bedriva vidare en verksamhet med en sådan här extremt dålig lönsamhet.

Han poängterar att det absolut inte handlar om någon konkurs.

– Vi avvecklar verksamheten, ingenting annat. Det är ett svintufft beslut att behöva ta. Men det går inte att bedriva vidare en verksamhet med en sådan här extremt dålig lönsamhet.

Läs också Hade 48 anställda – nu går byggbolaget i konkurs

Övriga bolag inom Umia-koncernen, som till exempel Umia Ystad, rullar på som vanligt.

Hur många anställda påverkas av det här? 

– Just nu har bolaget knappt 60 anställda. Ett tiotal tjänstemän och cirka 50 yrkesarbetare, säger André Ruuth.

Vad händer nu?

– Vi informerade vår personal så tidigt vi bara kunde. Samtliga i personalen är varslade om uppsägning och vi har kallat till förhandlingar i samtliga fackförbund.

När drar förhandlingarna igång?

– Förhoppningsvis under nästa vecka. Vi vill få förhandlingarna klara så att våra medarbetare får svar på hur deras anställningstid påverkas. Det här medför så klart en jättestor oro. Det är många som ska se till att de har mjölk i kylen och kläder till barnen. Som jag sa tidigare, det här har varit ett svintufft beslut att ta.

Umia-koncernen i stort går väldigt bra, företaget är starkt längs hela Norrlandskusten, i Stockholm och Uppsala. Det skapas nya etableringar i både Östergötland och Göteborg, och serviceverksamheten i Ystad visar positiva resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Installationsbolag lägger ner – 60 personer förlorar jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig