info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inkomstförsäkring införs inte

Byggnads kommer inte att införa någon inkomstförsäkring, trots påtryckningar från olika grupperingar inom förbundet. Det står klart sedan förbundsstyrelsen utrett och fattat beslut i frågan.

Trycket från olika grupperingar inom Byggnads har varit stort på att återinföra inkomstförsäkringen vid arbetslöshet. Kongressen 2010 fattade därför ett beslut om att låta förbundsstyrelsen utreda en egenfinansierad inkomstförsäkring.
– Vi anser att i grunden ligger det på riksdag och regering att besluta om en vettig a-kassenivå, men eftersom det allmänna systemet bara urholkas mer och mer, så har vi undersökt möjligheten att införa en inkomstförsäkring för arbetslösa medlemmar, säger Lars Hildingsson, styrelseordförande för Byggnads och Målarnas a-kassa.

”Svår avvägning”

LO har ett ramavtal med Folksam om en inkomstförsäkring och det är med Folksam diskussionerna har förts, under utredningens gång. Slutsatsen är dock, att det blir för dyrt. För att Byggnads medlemmar ska få en någorlunda bra försäkring, krävs nämligen att Byggnads höjer medlemsavgiften motsvarande 80-100 kronor i månaden.
– Det är en svår avvägning. Vi tycker dels att det är en solidaritetsfråga, att stötta de medlemmar som är arbetslösa. Det kan även leda till fler nya medlemmar, att ha en inkomstförsäkring i medlemskapet. Men vi är också rädda för att de som inte är arbetslösa, ska börja ifrågasätta nyttan i relation till kostnaden för medlemskapet. Medlemsavgiften är redan hög, säger Lars Hildingsson.

”Flera modeller har diskuterats”

Utredningen har även tittat på modeller med lägre kostnader och sämre villkor i försäkringen, dvs färre antal dagar, samt ett lägre tak, till exempel ersättning vid arbetslöshet upp till 25 000 kronor i månaden.
– Men ska man komma ner under 50 kronor per månad, blir försäkringen så pass urvattnad att det inte är värt att höja medlemsavgifterna.
Förbundsstyrelsen, som består av förbundsledning samt ordföranden från elva regioner, var enhälliga i beslutet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inkomstförsäkring införs inte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig