info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget avtal om föräldralön

Det blir inget centralt avtal om föräldralön för landets byggnadsarbetare. Sveriges Byggindustrier har definitivt sagt nej.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt att Sveriges Byggindustrier inte vill sluta ett avtal som ger alla byggnadsarbetare rätt till föräldralön. Särskilt som det redan är infört på några av deras största medlemsföretag, säger Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson.

Nu dröjer det sannolikt ända till nästa avtalsrörelse om tre år innan frågan kommer upp igen. Men initiativet måste i så fall komma från Byggnads.
– Vi har ju nyligen tecknat ett treårigt avtal och det finns ingen anledning att göra ett tillägg om föräldralön. Vi tycker att frågan om föräldralön ska hanteras ute på varje företag, säger Per Helgesson, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier är positiva till föräldralön, det vill säga att företagen fyller på den allmänna föräldraförsäkringen. En åtgärd som gör det ekonomiskt fördelaktigare för byggnadsarbetare att vara föräldralediga.
Men medan Byggnads vill se till att alla byggnadsarbetare får del av förmånen, tycker Sveriges Byggindustrier att det är upp till varje företag att avgöra om de ska ha föräldralön eller inte.

Föräldralöner finns redan på JM och NCC och det införs på Skanska. Där ville företaget ha ett företagsvist avtal med Byggnads, för att införa föräldralön för byggnadsarbetare. Sådana avtal finns med andra fackklubbar på företaget. Men Byggnads sa nej till ett avtal, eftersom man principiellt motsätter sig företagsvisa avtal. Byggfacket vill hellre att ett centralt riksavtal reglerar frågan. På så sätt skulle alla byggnadsarbetare på Sveriges Byggindustriers medlemsföretag få tillgång till föräldralönen.

Efter diskussionerna om Skanska inbjöd Byggnads byggarbetsgivarna till överläggningar om ett centralt avtal om föräldralönen. Ett komplement till det nyligen tecknade treårsavtalet. Under onsdagen träffades Gunnar Ericson och Per Helgesson. Men det blev inget resultat.
– De är helt ointresserade. Det verkar inte vara någon mening att göra något mer innan nästa avtalsrörelse, säger Gunnar Ericson.
Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier är dock helt överens om att Skanska kan införa föräldralön, utan att ha ett lokalt avtal med Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget avtal om föräldralön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig