info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen miljökontroll på bredband

Det finns ingen miljöprövning eller kontroll på vad som grävs ned, nu när bredband läggs ned i marken över hela landet.

– Det är väldigt svårt att veta vad de lägger ned. Våra medlemmar behöver varken anmäla vad de gör eller begära prövning, säger Danielle Freilich, miljöchef vid Sveriges byggindustrier, till Svenska Dagbladet.
Hon tycker att det är olustigt att myndigheternas kontroll över de material och medel som används inte är bättre. Dessutom är det svårt att få veta innehållet i olika material. Hon har till exempel själv, tillsammans med flera företag, försökt att få veta innehållet i det smörjmedel, som används för att göra fiberkabeln smidig.
Ett företag som gräver ned bredband är PNB Entreprenad. Företaget har nu blivit ålagt av miljöförvaltningen i Malmö att redovisa ett av sina material,
Ez-mud, berättar Svenska Dagbladet.
PNB har använt Ez-mud, som är baserat på polyakrylamid, på vissa delar där de lagt ned bredband. I förra veckan stoppade företaget användningen av polyakrylamid i samtliga kommuner. PNB har bett leverantören av medlet Ez-mud att reda ut om det finns några risker med att använda polyakrylamid. Miljöförvaltningen har begärt en rad uppgifter om ämnet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen miljökontroll på bredband

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig