info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen förlängning av byggavtal – "Skulle göra oss fullständigt tandlösa"

Byggnads och Byggföretagen kommer inte överens kom en förlängning av kollektivavtalet. Arbetsgivarna tycker det är oansvarigt. Medlingsinstitutet är kritiskt medan Byggnads är oroligt för att facket ska försvagas.

Byggnads och arbetsgivarna på kollissionskurs om förlängning av avtalet. Foto: Håkan Bewert/Mostphotos

Coronakrisen gjorde att årets avtalsrörelse blev uppskjuten. De flesta fack och arbetsgivare har beslutat om en förlängning av sina kollektivavtal till i höst. Men i byggbranschen råder oenighet om hur länge man ska förlänga och parterna har därför inte kunnat komma överens, rapporterar Ekot idag.

Det gamla avtalet löpte ut i april och det innebär att det är möjligt att ta till konfliktåtgärder som exempelvis en strejk, med sju dagars varsel.

– Vi har levt en månad i den här situationen utan ett giltigt avtal. Det är fruktansvärt upprörande och felaktigt, säger Byggföretagens vice vd och förhandlingschef Mats Åkerlind till Ekot.

Svenskt Näringsliv och LO enades tidigare i år om att alla förbund skulle förlänga sina avtal, i sju månader. Precis som man tidigare gjort i industrin.

Men parterna i byggbranschen kommer inte överens om tiden för en förlängning, om det ska gälla till sista oktober eller sista november.

– Skulle våra avtal gå ut i november innebär det att eventuella konflikter, Gud förbjude, skulle ske mitt under julledigheten i december och det skulle göra oss fullständigt tandlösa. Vi kan inte frivilligt binda ris runt egen rygg på det sättet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Enligt Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo är detta en unik situation.

– Vi har inte varit med om sedan den här myndigheten bildades att ett etablerat fackförbund inte vill sluta ett kollektivavtal med fredsplikt, säger hon till Ekot.

Medlingsinstitutets  har fört samtal med både Byggnads och Byggföretagen, och Irene Wennemo är besviken på facket.

– Det handlar om hur man beter sig på svensk arbetsmarknad mot varandra. Det är klart att om ett stort LO-förbund öppnar upp för att göra på det här sättet så finns det en risk att det också sprider sig till andra sektorer, under andra perioder när det är mycket lättare att ta ut sina medlemmar i strejk, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen förlängning av byggavtal – "Skulle göra oss fullständigt tandlösa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig