info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Inga hemligheter bakom byte av ekonomichef"

- Det finns ingen överenskommelse mellan oss och Tommy Qvarfort om att hemlighålla orsakerna bakom hans avgång.

Det säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg, sedan TV4 i går kväll avslöjat hittills okända inslag i Tommy Qvarforts agerande under tiden som ekonomichef i Byggnads.
Byggnads hävdar att orsaken till att ekonomichefen tvingades gå var, i första hand, att han hållit fast vid och utökat ett tungt aktieinnehav i fastighetsbolaget Wihlborgs mot förbundsstyrelsens vilja. Dessutom hade Tommy Qvarfort ensam undertecknat affärer där det enligt bolagsordningen skulle krävts två firmatecknare.
I samband med förberedelserna för fastighetsbolaget Bergalidens bolagsstämma har det avslöjats nya detaljer bakom avgången. Dagens Nyheter redovisade i förra veckan uppgifter om oklarheter i Bergalidens skatteredovisning. Bland annat har Tommy Qvarfort deltagit i resor som skattemyndigheten inte anser hör till bolagets verksamhet.
I TV4 avslöjades så att Tommy Qvarforts hustru haft konsultuppdrag åt Ateneum, ett bolag som ägs av Bergaliden.
Ove Bengtsberg säger nu att inget av detta varit orsak till Tommy Qvarforts avgång.
– Skatterevisionen i Bergaliden kände jag inte till förrän Dagens Nyheter skrev om den, säger han.
– Däremot kände jag redan vid årsskiftet till Tommy Qvarforts privata aktieaffärer och hans hustrus bolag. Han förklarade då att han själv inte hade något med bolaget att göra och den förklaringen nöjde jag mig med, säger Ove Bengtsberg.
Kalla Fakta i TV4 berättade också att Ove Bengtsberg, andre ordföranden Hans Tilly samt förbundssekreteraren Christer Jönsson bor i fastigheter i Stockholms innerstad som Byggnads äger.
– Skälet till att vi äger fastigheter är att vi ska kunna erbjuda anställda utifrån landet en bostad, säger Ove Bengtsberg.
Byggnads har beslutat att ha två egna fastigheter samt några som ägs gemensamt med Kommunal, där ett fastighetsförvaltningsföretag, Kuro, förmedlar lägenheter framför allt åt förbundets anställda. Orsaken är att det är svårt att ordna bostad i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Inga hemligheter bakom byte av ekonomichef"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig