info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Industrifackens krav: 2,8 procent

Industrifacken kräver löneökningar på 2,8 procent och en lägsta löneökning på 672 kronor i månaden för de som tjänar under 24 000. Byggnads är positivt men tycker att nivån är "lite i underkant".

Ordförandena från de fem industrifacken presenterade på tisdagsförmiddagen förbundens gemensamma krav. Och Unionens Martin var noga med att inskärpa betydelsen för resten av avtalsrörelsen.
‒Vår uppgift är nu att ta täten i den avtalsrörelse som drar igång. Det är inom industrin de första avtalen ska träffas. Den svenska exportindustrin bör vara lönenormerande, det är viktigt att hålla i den ordningen och det gör vi för att vi är övertygade om att det är något vi alla tjänar på.

Kräver 2,8 procent
Industrifacken kräver löneökningar på 2,8 procent under en avtalsperiod på ett år och en lägsta löneökning på 672 kronor i månaden för de som tjänar under 24 000.
‒ De här kraven är vi också eniga med de andra LO-förbunden om så det finns ingen splittring eller motsättning här, säger Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs.

LÄS MER
LO har enats inför avtalsrörelsen

Byggnads: ”Starkare med samordningen”

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är i huvudsak positiv efter att ha tagit del av industrifackens krav.
‒ Nivån är väl kanske vad vi tycker lite i underkant, samtidigt ser vi stora vinster med att ha en LO-samordning som ger oss styrka, säger han.
‒ Den stora vinsten är ju att vi får en modell som säkrar att de som har lägst löner får lite mer. Som helhet tycker vi att det viktiga i det här är reallöneökningarna och låglönesatsningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Industrifackens krav: 2,8 procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig