info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×260 v47,48

Industrifacken säger nej till första budet: ”Rätt beslut”

Förra veckan sa facken inom industrin nej till ett första bud i höstens avtalsrörelse. Arbetsgivarna sa däremot ja.

Torbjörn Hagelin, avtalsskereterare på Byggnads, tycker att dagens avtalsbud inom industrin är alldeles för lågt. Foto: Mostphoto/Byggnads

Det var i förra veckan som de fem facken inom industrin sa nej till förslaget från medlaren. Facken tycker att värdet på avtalet, 4,5 procent över 29 månader, är för lågt. De hade bland annat synpunkter när det gäller nivån på lönepåslaget, avsättningen till delpension och arbetstidsförkortningar.

Arbetsgivarna sa däremot ja till avtalsförslaget från medlaren även om de ansåg att det var på gränsen till för dyrt.

Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.

– Det var rätt att säga nej. Jag har inte sett så mycket av innehållet, men det känns som om det är alldeles för lågt när det gäller värdet. Vi har begärt ett årligt påslag på 3 procent och det här blir en bit under 2 procent per år. Det är alldeles för lite.

Förhandlingarna inom industrin är viktiga för alla arbetare på arbetsmarknaden då industrin alltid förhandlar först och sätter en nivå på hur stora löneökningarna ska bli. De flesta fackförbund inom LO, till exempel Byggnads, står bakom det upplägget inom ramen för samordningen inom LO.

Torbjörn Hagelin vill inte spekulera om vilket avtalsvärde han tycker är rimligt för att ett nej ska vända till ett ja.

– De här förhandlingarna brukar historiskt landa på mellan 65 och 80 procent av vad facken yrkar. De borde det göra även denna gång. Byggbranschen och vissa delar inom industrin har inte drabbats något speciellt av pandemin. Och tittar man på sjukvården har de fått jobba mer än tidigare. Sedan finns det naturligtvis branscher som är drabbade. Men att lägga sig på en sådan låg nivå som i det här budet kan vi aldrig acceptera, säger Torbjörn Hagelin.

Det spretar väldigt mycket när det gäller hur bra de olika branscherna går. Hur ska förbunden kunna enas och få till en lönenivå som alla olika medlemmar är nöjda med?

– De förbund som har medlemmar i branscher som gått bättre måste hjälpa de som gått sämre. Vi kan inte gå ut med att alla inom bygg ska få 3 procent och sedan, att anställda inom hotell- och restaurang, får 0,5 procent. Men det här är en utmaning som vi måsta diskutera i avtalsrådet och sedan blir det LO-styrelsen som får titta på frågan.

Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Industrifacken säger nej till första budet: ”Rätt beslut”