info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ilska efter kranbolagets förslag: "Känner sig inte lika uppskattade"

Drastiska försämringar med kort varsel utan att förhandla. Det anser kranförarna om arbetsgivaren Nordic Cranes agerande. Ett missförstånd och ett brott mot fredsplikten menar företaget.

"Jag skulle säga att en del nu väljer att prioritera familj och fritid i stället för att jobba övertid" säger MB-ledamoten Daniel Sjölin. Foto: Nordic crane/Privat

Kranföretaget Nordic Crane genomför nu ett åtgärdsprogram för att spara pengar. En del i detta är kranförarnas lokala löneavtal. När det nyligen löpte ut ville företaget införa förändringar som kranförarna ser som försämringar.

Enligt uppgifter till tidningen skulle en konsekvens vara att anställda som reser i väg och bor på annan ort inte längre skulle få bo på hotell utan fixa boendet själv. Företagets vd Morten Heli-Hansen bekräftar via mejl att de vill spara pengar i samband med resor.

Morten Heli-Hansen vd på Nordic Crane menar att mycket är ett missförstånd. Kranförarna prioriterar familj och fritid istället.
Morten Heli-Hansen vd på Nordic Crane.

”Vi har tittat närmare på kollektivavtalets resekostnads- och traktamentsregler. Vi utger nämligen förmånligare villkor än vad Entreprenadmaskinavtalet anger och i nuvarande ekonomiska läge är det inte hållbart. I dom delarna ’ska vi egentligen’ följa det centrala kollektivavtalets regler.”

Ilska bland kranförare

Enligt kranförare i bolaget ville Nordic Crane införa de nya reglerna redan den första december i år utan några förhandlingar. Något som lett till stor ilska och besvikelse bland kranförarna.

– Vi hade ett möte där vi förklarade för medlemmarna vad företaget ville göra. Efter mötet var det ganska många som var upprörda. Anställda som i vanliga fall ställer upp och arbetar mycket övertid. Ibland bortom rimlighetens gränser då företaget ringer och ringer på kvällar och helger, säger Daniel Sjölin MB-ledamot på Nordic Crane.

”Inte lika uppskattade”

Han vill vara tydlig med att besvikelsen inte ledde till någon samordnad aktion. Men att vissa medlemmar som var väldigt besvikna inte var riktigt lika sugna på att sälja all sin tid till företaget längre.

– Jag skulle säga att en del nu väljer att prioritera familj och fritid i stället för att jobba övertid då de inte känner sig lika uppskattade längre. Men det handlar bara om individuella handlingar och inget kollektivt, säger Daniel Sjölin.

Byggjätten säger upp kranförare – tar in från underleverantörer

Ett missförstånd

Morten Heli-Hansen menar att det uppstått ett missförstånd mellan företagsledningen och förarna. Han skriver i mejlet att företaget inte tänkt sänka förtjänsten för förarna och trycker på att ”våra fantastiska förare är vår främsta resurs som företag”.

Vi har varit transparanta gentemot både personal och vår MB-grupp. Tyvärr ledde situationen till att en stor andel av våra förare meddelade sin arbetsoförmåga efter klockan 16:00. Många av förarna var schemalagda att arbeta efter klockslaget när de meddelade sin arbetsoförmåga. Det är alltså inte bara en fråga om att inte vilja arbeta övertid utan om arbetsnedläggelse under ordinarie arbetstid i många fall. Det har lett till stora och allvarliga konsekvenser för vår verksamhet och kostat oss mycket pengar.”

Anser ni att kranförarnas agerande är ett brott mot fredsplikten?

”Det är klart att arbetsnedläggelsen skedde organiserat och i syfte att förhindra ändringar i löneavtalet och i våra policys för resor och traktamente. Låt vara att ändringarna i löneavtalet bygger på ett missförstånd. Det är en stridsåtgärd i lagens mening.”

Är det en fråga som ni kommer att driva via Maskinentreprenörerna (ME)?

”Vi kommer inte att driva saken gentemot enskilda förare och deltagande i stridsåtgärden kommer inte leda till några repressalier för personalen”

Förlänger avtalet

Efter att kranförarnas omprioritering har Nordic Crane och MB-gruppen på företaget kommit överens om att förlänga det nuvarande avtalet till maj nästa år. Då ska ett nytt avtal vara färdigförhandlat.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ilska efter kranbolagets förslag: "Känner sig inte lika uppskattade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig