info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet 980×240 v38

ID06-kontroll – felfritt på 1 av 18 byggen

”Rättvist byggande” har genomfört en kontroll av nya ID06 på 18 byggen. På en arbetsplats hade samtliga rätt kort som dessutom var aktiverat.

18 arbetsplatser granskades. Bara på en hade alla rätt ID06-kort. Det var på den här Peab-bygget i Älvsjö utanför Stockholm. Foto: Peab

Det var i samband med att det nya ID06-kortet lanserades i januari som ”Rättvist byggande” genomförde kontroller på byggarbetsplatser för att se om alla på plats hade det nya kortet. Under tre dagar granskades 18 byggen med fokus på just ID06. Det handlade uteslutande om projekt där någon av de fyra byggherrarna Stockholmshem, Svenska Bostäder, Sisab och Familjebostäder är beställare.

Nu är resultatet sammanställt. En av arbetsplatserna klarade sig utan anmärkningar. Det var på Peab:s projekt Prästgårdshagen i Älvsjö där samtliga hade det nya kortet. För att bli godkänd krävdes det även att kortet var aktiverat.

På övriga byggen var det i genomsnitt 13 procent som antingen saknade rätt kort eller hade det nya kortet utan att det var aktiverat. På en arbetsplats saknade nästan hälften på arbetsplatsen ett nytt aktiverat ID06-kort. På minst två byggarbetsplatser flydde personer från platsen när kontrollanten anlände.

– Jag blev mest förvånad över att en del var inne på arbetsplatserna utan att ha rätt kort. De ska inte gå och de måste därför blivit insläppta. Men jag är inte så överraskad över att så pass många i det skedet ännu inte hade ett nytt kort som var aktiverat, säger Morgan Jansson som är ordförande för styrgruppen ”Rättvist byggande” och fortsätter:

– Det är väldigt få som genomför kontroller av ID06 och det finns ingen bra statistik över hur det ser ut. Men jag tror att om vi skulle jämföra våra siffror med samtliga byggen så ligger vi bättre till. Vi har gjort många granskningar tidigare på våra objekt och då ingår det även att titta på ID06.

”Rättvist byggande” är en arbetsmodell som drivs av de fyra byggherrarna Stockholmshem, Svenska Bostäder, Sisab och Familjebostäder.

Annons
Henkel 250×600 v38

Du läser: ID06-kontroll – felfritt på 1 av 18 byggen