info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hundratals anläggare snart arbetslösa

Med vintern kommer arbetslösheten för anläggningsarbetarna. Cirka 600 personer sägs upp, enbart i Byggnads fem största avdelningsregioner.

En av de regioner som drabbas hårdast är Uppsalaregionen. Där räknar man med att cirka 200 Byggnadsanslutna anläggare blir arbetslösa under vintern. Men vinteruppsägningarna är i många fall helt onödig, anser Hans Olsson, Byggnads ordförande i Uppsala. Istället borde de stora firmorna flytta över anläggarna till byggverksamheten under vintern. Många anläggare har kompetens att arbeta med takläggning, bilning eller rivning. Men av lathet och ekonomisk vinning skickas de ändå hem, anser Hans Olsson.

– Man tycker det är så bekvämt från företagens sida att inte behöva planera för anläggarna. Det är enklare att säga upp dem och sedan säga att de är välkomna tillbaks i april.
På NCC i Uppsala har man börjat låna personal mellan anläggningssidan och byggsidan. De senaste åren har Lars Larsson, anläggare på NCC i Uppsala, gjort olika småjobb inom byggnation under vintern.
– Förra året var jag på Arlanda. Jag isolerade grund, städade och rensade spik, säger Lars Larsson.
På Skanska, som kritiseras hårdast av Hans Olsson anser man att

Byggnads har stor del i uppsägningarna. Orsaken är att Byggnads säger nej till säsongsanställningar.
– Får vi använda säsongsanställning kan vi åta oss kortare jobb än vi gör idag. Många anställda har en uppsägningstid på sex månader. Därför måste vi säga nej till beställningar som tar två veckor att utföra, säger Rickard Ohlsson, chef på Skanska väg i Uppsala.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hundratals anläggare snart arbetslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig