info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hovrätten prövar tvist om blockad

Nu ska hovrätten pröva om företaget HGS kan rikta miljonkrav mot Byggnads. Företaget kräver ersättning för inkomstförluster som ska ha orsakats av att Byggnads satt HGS i blockad.

Tingsrätten meddelade i somras att en privat aktör så som Byggnads inte kan vara skadeståndsansvarig vid kränkningar av rättigheter enligt Europakonventionen. Enligt den domen faller HGS möjlighet att kräva Byggnads på en dryg miljon i ersättning för framför allt uteblivna inkomster. Men den segdragna tvisten går vidare, nu har hovrätten meddelat att man kommer pröva fallet.

Vände sig mot granskningsavgifter

Tvisten går tillbaka till 2006 då Linköpingsföretagaren vägrade teckna avtal. Han var bland annat kritisk till de granskningsavgifter som då skulle betalas enligt kollektivavtalet, pengar som skulle gå till att granska lönerna. Byggnads satte företaget i blockad sommaren 2006. Året därpå dömde Europadomstolen ut systemet med granskningsavgifter i ett annat mål. Avgifterna togs bort i det nya byggavtalet som skrevs på våren och därefter skrev HGS på ett kollektivavtal. Men kort därefter gick företaget i konkurs, en konkurs som man förklarar med de svårigheter som orsakats av ett års blockad.

”Byggnads inte skadeståndsskyldigt”

Företaget har hävdat att Byggnads ska ersätta inkomstförlusterna eftersom facket krävde att företaget skulle skriva under ett avtal som stred mot Europakonventionen. Men tingsrätten slog alltså fast i somras att Byggnads inte kan bli skadeståndsskyldigt på detta sätt enligt Europakonventionen. Nu är det hovrättens tur att pröva samma frågeställning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hovrätten prövar tvist om blockad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig