info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Hotellhärvan åter i domstol

Stockholms tingsrätt har slagit fast att Entré Hotels företrädare inte har rätt till skadestånd. Men han har överklagat. Han vill ersättas för att ha betalat ut löner under hot om blockad.

Härvan runt Entré Hotels i Örebro började för sex år sedan. Arbetare som renoverade företagets hotell rev asbest utan skydd och fick inte ut korrekta löner. Byggnadsarbetaren utsåg bygget till årets sämsta under 2008.

Oklart vem som anställt

I juni 2008 varslade Byggnads om blockad. Löner betalades då ut.
Därefter uppkom nya krav som gick vidare till Arbetsdomstolen. Men sommaren 2011 förlorade Byggnads där. Rätten menade att det inte var bevisat att arbetarna verkligen varit anställda av Entré Hotels, att arbetsgivaransvaret kan ha vilat på en underentreprenör.
Underentreprenören har i sin tur gett lite skiftande besked om hur den ser på sitt arbetsgivaransvar.

”Tog privata pengar”

Det är denna dom Entré Hotels företrädare nu pekar på då han, personligen, kräver Byggnads på drygt 800 000 kronor.
Han uppger att han, för att rädda företaget, tog privata pengar till att betala enligt kraven då Byggnads hotade med blockad. Och att han nu har rätt till ersättning eftersom Arbetsdomstolen kommit fram till att det inte är bevisat att Entré Hotels var arbetsgivare.

Förlorade i tingsrätten

Mannens krav är redan prövade i tingsrätten. I mars slog rätten fast att han inte kan kräva skadestånd då han är tredje man då han agerar som privatperson. Dessutom konstateras att även bolagets möjlighet att få skadeståndskrav prövade är preskriberad. Men Entré Hotels ägare har överklagat och därmed har ärendet gått vidare till Arbetsdomstolen.

Jenny Berggren
Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC