info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Hotar våra medlemmar"

Byggnads anklagar NCC och Peab i byggkonflikten. Medlemmar ska i flera fall ha hotats och skrämts från att gå ut i konflikt. Företagen anklagas också för att ha sålt ut jobb för att undvika konflikten. (uppdaterad)

Byggnads går i ett pressmeddelande på fredagen till starkt angrepp mot arbetsgivarsidan. Facket har fått kännedom om att NCC och Peab i flera fall har försökt skrämma och hota medlemmar inför det varsel om strejk som Byggnads lagt.
– Vi förutsätter nu att Sveriges Byggindustrier (BI) och dess medlemsföretag omedelbart ser till att dessa trakasserier upphör. Vi kräver att våra medlemmar får en ursäkt och en garanti att de inte förlorar jobben. Det är upprörande att arbetsgivarna ägnar sig åt regelbrott mitt under rådande medling, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggnads hävdar också att arbetsgivarna lagt ut arbete på underentreprenörer för att kringgå fackets varsel.

”Brott mot svenska modellen”

Företagens agerande, menar Byggnads, är ett brott mot den svenska modellen och traditionen på svensk arbetsmarknad att respektera varandras stridsåtgärder.
Byggnads lyfter fram flera exempel som kommit till förbundets kännedom; tre på NCC och ytterligare fall på Peab.
För Magnus Jonsson pressansvarig på NCC kom uppgifterna som en nyhet
– Det här är helt nytt för mig. Vi måste undersöka vad som ligger bakom detta. Om byggnadsarbetare har hotats är det inget vi står bakom, säger han.
Peabs presschef Niclas Brantingson säger i en kommentar.
– Vi ställer oss väldigt frågande till anklagelserna. Det är ingen bild vi känner igen. Vi följer de regler som gäller kring varsel och strejker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Hotar våra medlemmar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig