info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hotar med utförsäljning

Peab säljer ut delar av jobben till underentreprenörer i Östergötland, trots att de har egen personal på plats. Enligt Byggnads är det en ny strategi i lönekonflikten.

– Det är en väldigt cynisk handling som de håller på med. Peab sätter inte något värde på oss längre. Vi är ju gamla trotjänare hela bunten.
Lagbasen Mikael Olsson låter både besviken och förbannad när han berättar om den senaste turerna i lönekonflikten som plågar Östergötland. Det senaste budet är att de stora byggbolagen börjat sälja ut delar av jobben till underentreprenörer. På Skärblacka bruk där Mikael Olsson jobbar, kommer ett Stockholmsföretag ta över hela projektet i januari. Enligt både honom och Byggnads Östs ombudsman Peter Kennerfalk är det här en ny strategi från företagen för att ta initiativet i konflikten.
– Det är ingen statshemlighet att det här kommer från högsta ledningen i Peab. Men de kan inte skrämmas och hotas med sådana här metoder, säger Mikael Olsson.

Framtiden är oviss

Vad utförsäljningen av jobb kommer att innebära är fortfarande osäkert. Just nu är det 14 Peabanställda som jobbar på Skärblacka bruk, ingen av dem har fått något besked om uppsägning än.
– Vi har ingen aning om hur någonting blir. Vi är helt avpolleterade, säger Mikael Olsson.
Peter Kennerfalk på Byggnads Öst är inne på samma spår. Han menar att företagen hotar med utförsäljning av jobb om inte Byggnads accepterar arbetsgivarnas krav.
– Peab har sagt på varje arbetsplats att de säljer ut jobben om vi inte går med på resultatlön med ekonomiska parametrar. Det är som brukspatronerna gjorde förr, pekar med hela handen, säger han.

Peab känner sig tvingade

Peabs regionchef Christer Marklund gör ingen hemlighet av att de har sålt ut en del av projektet på Skärblacka bruk. men enligt honom finns det ingen koppling till lönekonflikten.
– Man kan inte bedriva affärsverksamhet när man inte vet vad slutkostnaden eller sluttiden på projekten blir. Det är helt omöjligt. I slutändan har vi en kund som har viteskrav på oss, säger han.
I dagsläget har Peab sålt ut jobb på två olika projekt. Men huruvida det blir mer framöver är oklart.
– Det är för tidigt att dra några sådana växlar. Jag hoppas att vi kan få tillbaka ett normaltillstånd snart.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hotar med utförsäljning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig