info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höj lönen för snöskottning

Höj ersättningen vid is- och snöröjning. Det är ett av drygt 250 krav på ändringar i plåtavtalen inför avtalsrörelsen. Plåtklubben i Gävle är inte nöjda med ersättningen för snöskottning.

Vid is- och snöröjning får plåtslagare som annars arbetar på ackord avtalets lägsta lön plus sex kronor per timme. Det innebär en rejäl lönesänkning vid snöskottning, något som Plåtklubben i Gävle reagerat mot.
Tillägget bör läggas på normalt utgående lön och höjas, skriver klubben i en motion till Byggnads avtalsråd.
Gävleklubbens krav är ett av drygt 250 avtalskrav. Bland kraven är det många som vill ta bort plåtavtalens regler som tillåter individuell lön Många vill också avskaffa eller kraftigt minska kvalifikationstiderna för att få helglön. Nu måste man ha arbetat hos arbetsgivaren sammanlagt minst tre månader under de senaste tolv månaderna och dessutom hela arbetsdagarna före och efter helgdagen för att få helglön. Precis som på andra byggavtal är det också ett vanligt krav att lönen för den lediga tiden ska vara utgående lön.

Flera plåtslagare vill ha en särskild ersättning på 70 kronor per dag vid arbeten där det saknas personalutrymmen. Motivet är att man då måste äta på restaurang.
Flera motioner, bland annat från Värmland, vill avskaffa den så kallade branschavgiften, tre procent av lönesumman som bland annat finansierar Plåt & Ventialtionsforum. Motivet är att en del plåtföretag väljer att sluta avtal med Metall för att slippa avgiften.
Plåtslagarnas motioner kommer att behandlas på Byggnads avtalsråd den 19 februari. Då lägger man fast kraven som ska lämnas till plåtarbetsgivarna den 21 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höj lönen för snöskottning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig