info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Höghusen, bron, skorstenen – 5 inte helt lyckade sprängningar

För det mesta går det bra. Byggnader som sprängs bort följer alla beräkningar och faller med precision ner i en hög av bråte. Succé och applåder. Men ibland stretar byggnaderna emot. Som i de här fem fallen som möts av tystnad, förvåning och i ett fall ett rop – "wrong way".

1985 var tanken att Trowbridge Estate i London skulle jämnas med marken, men byggnaden hade andra planer. Något åskådarna fick se när dammet lagt sig. ”Byggnaden var starkare än vad vi räknat med” sa en av de ansvariga på plats. Spola fram till 2:30 minuter för att se själva sprängningen.

Först smäller det, sedan händer inget. Publiken står helt tyst i väntan på vad som ska hända. Då ropar någon ”wrong way”. Efter det börja alla springa. Tur att ingen blev skadad. Det hela hände när en skorsten skulle sprängas bort på Edison Mad River Power Plant i Ohio USA.

Här bron mellan Little Rock och North Little Rock i Arkansas i USA som var starkare än vad många räkna med. Trots en rejäl laddning gav bron inte vika som planerat.

Under flera årtionden dominerade de höga husen Glasgows skyline. När de var rejält slitna skulle de 2012 sprängas bort för att ge plats för nya hus, Men det var lättare sagt än gjort.

Det är mycket att tänka på vid en sprängning av stora byggnader. Men det här? Ingen anade nog att hela byggnaden skulle rulla i väg. Sprängningen utfördes i Turkiet och inga personer kom till skada trots de dramatiska bilderna.

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Höghusen, bron, skorstenen – 5 inte helt lyckade sprängningar