info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hög risk för fall inom bygg

Bygg toppar statistiken för fallolyckor. Risken att drabbas av fallolyckor är högst bland arbetare inom betong-, bygg-, och anläggning, enligt en rapport från Afa.

24-årig snickare: ”Jag satte takstolar. En läkt gick av. Jag föll från 3-4 meter höjd ner i betonggolvet, bröt nacken.”
Det är en av berättelserna i Afa Försäkrings rapport om fallolyckor som presenterades i dag. Fallolyckan är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige i dag. Nästan 40 procent av alla allvarliga olyckor på jobbet är fallolyckor.

Män drabbas oftare

Under åren 2008-2012 inträffade 17 800 fallolyckor på svenska arbetsplatser. Hälften av dem ledde till medicinsk invaliditet. 60 procent av dem som drabbas är män. För män är risken att drabbas högst bland arbetare inom betong-, bygg- och anläggningsbranscherna, där mellan tre och fyra drabbas varje år per tusen sysselsatta. Bland kvinnor är risken högst bland yrkesgrupperna målare, betong- bygg- och anläggningsarbetare, där få kvinnor arbetar.

En rad åtgärder

Även inom vård, skola och omsorg, där andelen kvinnor är betydligt högre, förekommer många fallolyckor. Rapporten pekar också på ett antal åtgärder som kan minska olyckorna, exempelvis att komma tillrätta med utformningen av stegar och andra arbetsplattformar, samt att skapa säkra gångvägar på byggarbetsplatsen. Dessutom kan snickare och målare se över hur de arbetar på hög höjd och kanske använda fallskydd i flera arbetsmoment. Rapporten baseras på statistik ur Afa Försäkrings skadedatabas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hög risk för fall inom bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig