info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hitta gömda barnpengar

Du vet väl att du kan få flera tusen extra per månad när du är barnledig. Om inte – läs den här artikeln nu.

– Jag är osäker. Men jag tror att Skanska skickade ut nån lapp om det där.

Orden tillhör snickaren Magnus Brömster, som vi besöker för att snacka föräldrapenning. Magnus har, precis som alla andra som jobbar på företag med kollektivavtal, rätt till extra pengar för att vara hemma med barn. Du som byggjobbare kan få ett extra tillskott i upp till 180 dagar. Om din partner också jobbar på en arbetsplats med avtal får ni tillsammans 360 dagar.

Magnus Brömster har varit hemma i två månader med sin son under hösten och har precis börjat skola in honom på förskolan. När Byggnadsarbetaren ringer upp Magnus för att fråga om han ställer upp på en intervju, blir han fundersam ifall han har ansökt om ersättning eller inte. Därav funderingarnna kring ”lappen från Skanska”.

Magnus Brömster är inte ensam om att ha lite dålig koll på sina försäkringar. En av tre LO-medlemmar missar föräldrapenningtillägget, enligt LO:s egna beräkningar. Därför har LO gjort en rad reklamkampanjer om extrapengarna. Det är försäkringsbolaget Afa försäkring som förvaltar pengarna och utreder din ansökan om ersättning. Vissa arbetsgivare sköter delvis kontakten med Afa. Skanska till exempel, anmäler direkt när någon tar tjänstledigt för att vara hemma med barn. Sen får du, om du jobbar på Skanska, hantera kontakterna med försäkringsbolaget om detaljerna i ett senare skede. På många företag görs ingen anmälan av arbetsgivaren utan du måste sköta allt själv. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller och spana in listan här intill hur du ska göra.

Det kan löna sig att lägga några minuter på detta. Den som har en lön på 35 000 i månaden får cirka 3 500 kronor per månad. Ju mer du tjänar desto större blir summan extrapengar, (se tabell över ersättningar här intill).

Vi sitter i Magnus Brömsters kök och sonen David gnager på en bulle och ser nöjd ut.

– Vi är lyckligt lottade i Sverige som får vara föräldralediga med våra barn. Självklart ska man ta chansen att vara hemma, säger Magnus.

Själv var han hemma 3–4 månader med de två äldsta barnen.
Han upplever att snacket mellan manliga kollegor i bodarna har förändrats. Det är få som säger att det är ”kvinnogöra” att ta hand om barn idag. Möjligen kan någon enstaka äldre byggnadsarbetare uttrycka sig så, säger han. Magnus uppskattar att han lägger minst 10 timmar i veckan på sina två äldsta söners fritidsintressen, fotboll. Magnus är tränare för deras fotbollslag.

– Barnen är det viktigaste i mitt liv, säger han.

Tanken är att extrapengarna ska vara ett tillskott till föräldrapenningdagarna från Försäkringskassan, under barnets första 18 månader. Tillskottet betalas alltså bara ut för de dagar du tagit ut under barnets första ett och ett halvt år. Försäkringen trädde i kraft 1 januari 2014 och gäller barn som är födda efter det datumet.

Det går att ansöka om pengarna i efterhand. Du kan vänta upp till fem och ett halvt år efter barnet fötts med att ansöka om ersättning. Men tänk på att det bara går att få ut på försäkringen under en enda föräldrapenningperiod. Välj ut den period då du var borta från jobbet flest föräldrapenningdagar. Om du till exempel tog ut en föräldramånad på hösten och två månader på våren ska du ansöka om ersättning för perioden på våren för att maxa ersättningen.

– Jag tror man har igen det när barnen blir äldre, att du varit hemma en tid när barnen var små. Det blir en annan närhet, säger Magnus.

SÅ FÅR DU PENGARNA

Innan du anmäler: Planera. Om du till exempel tar ut en kortare föräldraledighetsperiod redan nu och tror att du kommer att ta ut en längre period med fler föräldrapenningdagar senare, kan du vänta och ansöka senare i stället. Försäkringen gäller inte de 10 pappadagarna vid förlossning, vid vab eller föräldrapenning ”på lägstanivån”.

Du behöver inte vara ledig alla dagar per vecka under perioden utan kan förlägga ledigheten på det sätt som du och din arbetsgivare kommer överens om, till exempel torsdag–
fredag varje vecka. Semester eller sjukdagar avbryter inte perioden.

När du fått föräldrapenning från försäkringskassan kan du göra en anmälan. Gå in på www.afaforsakring.se, klicka på Privatperson och Försäkring vid föräldraledighet och anmäl. Där fyller du bland annat i uppgifter om föräldrapenning från Försäkringskassan. Försäkringen gäller bara de dagar du tar ut föräldrapenning på sjukpenningnivå.

När Afa försäkring fått in din anmälan behöver de först få bekräftat från din arbetsgivare att du är eller har varit anställd och de behöver få uppgifter från försäkringskassan. När Afa fått svar från arbetsgivare och försäkringskassa utreder en handläggare ditt ärende. Räkna med minst en månad innan du får pengarna.

Du kan ansöka om pengarna i efterhand. För att ha rätt till ersättning måste du göra en anmälan inom fem och ett halvt år efter barnets födelse eller adoption.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hitta gömda barnpengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig