info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamPC 16-17

Heta prylar för bygget från teknikmässa

Vartannat år tar jätten Bau över Münchens mässhallar i östra delen av staden. En kvarts miljon besökare minglar runt med tysk pils som om det vore oktober, de besöker de 2 250 utställarna på hisnande 200 000 kvadratmeters yta.

Skottkärra Makita DCU180Z: En batteridriven skottkärra med kolborstfri motor, en lastkapacitet på 130 kilo och med två hastigheter plus back. Kärran har även led-belysning på båda sidor så att man syns på arbetsområdet och också en handbroms med låsfunktion. Drivs med 18V-batteri och har ett batterifack med plats för dubbel uppsättning.
Samma batteri – olika märken: Tio företag som tillverkar el-verktyg av olika slag har gått ihop i ett unikt samarbete som säkert efterfrågas av många byggarbetare. Bland annat Metabo, Mafell och Starmix släppte tillsammans ”CAS”, en serie batterier som funkar till drygt 150 olika verktyg. ”Detta är vägen att gå”, säger före-trädare för Metabo.
Skruvdragare Flex M DW 55: Flex ville bland annat slå ett slag för sin senaste skruvdragare med ergonomiskt tänk. Enligt tillverkaren är den mycket lätt att hålla och funkar bra för längre sessioner. Magasinet roterar 360 grader och gör det enkelt att komma åt i hörn exempelvis. Släpps i mitten på året.
Dammsugare Festool CT Mini och CT Midi: Festools kompakta dammutsug släpptes i januari. Tanken är att storleken ska locka till köp för dem som enkelt vill transportera apparaten mellan olika jobb. De nya sugarna finns i flera modeller (10 liter/15 liter samt finns i både M-dammklassad och L-dammklassad), den går att starta automatiskt via Bluetooth, har invändig slangförvaring och manuell rengöring som gör att man kan jobba med dammsugaren till påsen är helt full.
Avståndsmätare Laserliner Laserrange-Master Gi5: ”Världens första lasermätare med grön laserstråle”, säger företaget självt. Varför är det bra då? Jo, ögat kan uppfatta grönt ljus från längre avstånd än klassiskt rött – synbarheten ökar. Enligt tillverkaren mäter den upp till 50 meter med en noggrannhet på ± 2 millimeter. Fler funktioner: Bland annat minne för mätvärden med 50 poster, digital libell för uppriktning av instrumentet och kalibrering av tiltsensor.
Stoftavskiljare Dustcontrol Storm 700: Den elektriska versionen av den kraftfulla stoftavskiljaren DC Storm stod på företagets första parkett. Maskinen skryter med luftflöde som bland annat lämpar sig vid golvslipning, har ett effektivt halvautomatiskt filterreningssystem och ett handtag både fram och bak för lättare transport. L-modellen är även utrustad med en frekvensomvandlare som gör det möjligt att arbeta även när det bara finns tillgång till 16V.
Batteriladdare Bosch GAL 18V-160 C: Bosch laddar batterierna och gör det världssnabbt. Laddaren fixar ett 8.0 Ah batteri till 80 procent på drygt en halvtimme med sin speciella boost-knapp och kan startas via mobilen. På mässan visades även den nya generationen Pro-core-batterier (18V) upp. ”135 procent längre livslängd jämfört med standardbatteri”, lovar tillverkaren.
Hammarborr Bosch SDS MAX-8X: Tyska gigantens senaste hammarborr ska ge 50 procents högre hållbarhet för svårarbetade material. Hårdmetallhuvudet har fyra skär vilket ska ge mycket gott motstånd i armerad betong. En svetsad bindning mellan stålkroppen och huvudet gör att borren ska vara värmetålig. Passar alla SDS max borrhammare.
Annons
Onebolt 640×240 V17-20
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20