info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hemma på jobbet

Pendlingen blir som en livsstil. Äta, sova och jobba fyra dagar, sedan vara ledig tre. Vi har gläntat på dörren till tre anläggningsarbetare från södra Norrland som berättar om hur det är att varje vecka pendla till jobbet i Stockholm.

Magnus Andersson, 34 år:

”Jag jobbade som snickare i Hälsingland tidigare, men ville prova på anläggningsjobb och började på Veidekke. På anläggning är det mycket formsättning och så tjänar jag mer än på hemmaplan.

Vi kör från 6.30 till 19.00 måndag till torsdag. Det är ganska slitsamt när man gjuter. I början tyckte jag att det var jobbigt med långa dagar, men man kommer in i det.

På kvällarna kanske vi grillar någonting eller tar någon matbit på en närliggande restaurang. Under vinterhalvåret är jag ganska trött efter att ha jobbat ute en hel dag i snö och rusk. Just mörkret är trist, att jobba med strålkastare.

Det är segt att pendla vintertid. På sommaren går det lättare när det är ljust och rena vägar.

Min flickvän hade nog uppskattat mer om jag
hade jobbat hemma. Men jag måste ju ha ett varaktigt jobb.
Det är jobbigt på söndagskvällen när man ska iväg, göra iordning matlådor och packa. Visst vore det skönt att slippa pendlingen, men när man väl är på plats, så går det bra. Jag brukar göra sju matlådor på söndagen. Ibland får jag inte ihop alla lådorna och då får jag gå iväg och köpa mat. I mina matlådor är det mycket husmanskost; kött, kyckling och fisk emellanåt. Den här veckan har det varit mycket samma mat. Nu måste jag få lite mer varierad kost i lådorna.”

Kent Larsson, 54 år:

”Det var dåligt med jobb hemma, så jag började pendla. Mina barn var i tioårsåldern och min fru fick dra ett stort lass. Jag är ändå borta fyra dagar och det är ganska länge att vara ensam med två små barn. När tjejerna var små, tränade jag dem i fotboll. På så sätt fick jag tid med dem och nu har vi bra kontakt.

Jag gör inte så mycket på kvällarna. Jag äter, tittar på tv och lyssnar på radion, sedan somnar jag ganska tidigt. Det är skönt att inte göra så mycket.

Jag har mest pendlat till Stockholm, men jag har också jobbat i Härnösand, Furuvik och Örebro. Jag tjänar mer i Stockholm än jag skulle ha gjort hemma.
När jag är ledig håller jag på med huset, klipper gräs och skottar snö på vintern. Alla måsten gör jag på helgerna. Jag har det bra, eftersom min fru i regel lagar matlådorna. Det blir mest husmanskost. Jobbet sliter hårt på kroppen och jag är trött i lederna. Jag har opererat båda tummarna för artros och är stel i kroppen.

Det är väldigt bra arbetskamrater på arbetsplatsen. Flera av dem har jag jobbat med på flera andra ställen. Vi jobbar tillsammans på dagarna, men umgås sällan på kvällarna. Ibland grillar vi eller går till en pizzeria.

Det är bra att ha husvagn. Att kunna stänga dörren, titta på tv och prata i telefon. Det är skönt att kunna ha det där utrymmet för sig själv.”

Bosse Viberg, 54 år:

”När jag började pendla till Norge i slutet av 1980-talet var det äventyr. Andra gången, 1996, var det arbetslösheten. Pendlingen blir som en livsstil, man gör ingenting mer än att jobba måndag till torsdag, sedan är man fri fredag till söndag.

På söndagskvällen hoppar jag inte av glädje in i bilen. Jobbet är slitsamt, eftersom man har långa pass. Det är också mycket att göra hemma, eftersom jag har hus.

Jag tror att jag ska hinna så mycket med huset på fredagen som jag är ledig, men det gör jag inte. Då måste jag göra allt som jag missar annars; myndigheter, bilprovning och tandläkare.

Senaste åren har jag varit runt på många olika platser i Uppland och Sörmland. Det gick bra att pendla även när jag hade familj. Min yngsta dotter träffar jag varje torsdag i Upplands Väsby och på loven.

Det är lättare att pendla på sommaren, när det är fint väder. Då är vi ute mycket på kvällarna och grillar. Vintertid är det mest att jag går och lägger mig på rygg inne i husvagnen och tittar på tv.
Min hund, Carra, är med jämt på jobbet. Jag gör en hundgård åt henne där jag jobbar. Jag har haft henne i fyra år och det går bra att ta med henne.

Jag gör matlådorna på söndagen innan jag åker. Ibland blir det något som kan räcka två till tre gånger under veckan. Det blir ganska enformig mat. Om det fattats något, så blir det restaurang eller något halvfabrikat.

Pendlingen gör att man tappar de sociala kontakterna, å andra sidan blir man tajtare med kamraterna här. Vi umgås på dagarna och kvällarna. Vi är ett bra gäng. ”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hemma på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig