info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Haverikommissionen: Därför rasade sporthallen

Varför rasade Tarfalahallen? I Haverikommissionens slutrapport får vi svaret.

Olyckan berodde på att takstolarna inte var tillräckligt stabila, anser Haverikommissionen. Foto: Polisen/Haverikommissionen

Tarfalahallen i Kiruna var en hall för bland annat fotboll, friidrott och klättring.

Hallen var byggd i trä och hade ett plant plåttak med tre graders lutning. Plåttaket låg på takstolar i limträ.

Kvällen den 7 mars 2020 låg snön tung på taket i Tarfalahallen. Delar av hallens tak rasade och ungefär halva byggnaden kollapsade. Resten av byggnaden klarade sig utan större skador. Två personer befann sig inne i hallen, men de lyckades snabbt ta sig ut och klarade sig oskadda.

Man har sedan händelsen spekulerat i vad som orsakat takraset. I sin slutrapport skriver nu Statens haverikommission att det hela inte berodde på den tunga snön: ”Det var mycket snö i området vid tiden för raset. Haverikommissionens utredning visar emellertid att snölasten på taket inte översteg byggnadens beräknade bärförmåga.”

Istället är det en konstruktionsmiss som ligger bakom raset: ”Takstolarnas stabilitet hade inte beaktats korrekt vid dimensioneringen av taket … Takkonstruktionen hade även modifierats i förhållande till den ursprungliga utformningen”, skriver Haverikommissionen.

Utredningen visar också att det fanns brister i de kontroller som genomfördes vid projekteringen och byggnationen av Tarfalahallen.

Och det är avsaknaden av en statlig kontrollfunktion för byggen som kommissionen trycker på i sin rapport. Man vill att säkerheten nu får ett större fokus i plan- och byggprocessen och anser därför att regeringen ska ta initiativ till nödvändiga lagändringar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Haverikommissionen: Därför rasade sporthallen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig