info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårda lönestrider i Skåne

Ett stort antal tvister mellan Byggnads och Peab i Skåne har seglat upp under våren. Tvisterna gäller vilken lönemodell som ska användas för att räkna fram ackordet.

På en av Peabs arbetsplatser i Skåne betalas nu bara stupstockslön ut, efter att den centrala förhandlingen slutat i oenighet.
På totalt cirka tio Peab-byggen runt om i Skåne har de lokala förhandlingarna strandat och datum för central förhandling är spikade för tre av dessa tvister.
Om de centrala förhandlingarna slutar i oenighet blir det stupstockslön på alla dessa arbetsplatser.
– Det handlar inte om pengar. Det handlar om lönemodellen som vi menar inte är tillräckligt transparent. Ackordet måste bli mer tydligt kopplad till byggnadsarbetarnas egna prestationer, säger Roland Wiking, avtalsansvarig för Byggnads i Skåne.

”Vill kunna påverka lönen själva”

Enligt Byggnads i Skåne har Peab tidigare använt ett premieackord, en modell som Byggnads tyckte fungerade bra. För något år sedan ville arbetsgivaren, enligt Byggnads, få in fler parametrar i ackordet. Till en början var lagbasarna och Byggnads tveksamma, men parterna kom till slut fram till en kompromiss, som innebär att man räknar ut ackordet på ett annorlunda sätt men i grunden är lönemodellen snarlik premieackord. Nu menar Byggnads att Peab försöker ändra modellen igen, men på ett sådant sätt att byggnadsarbetarna inte kommer att kunna påverka sin lön så som de kan göra idag.
– Modellen innebär att bland annat att ackordet påverkas av hela projektets ekonomi, och då ingår sådana saker som byggnadsarbetarna inte kan påverka, säger Roland Wiking, avtalsansvarig på Byggnads Skåne.

”Vi följer avtalet”

Urban Alm, förhandlingschef på Peab, bekräftar att det finns ett stort antal tvister på flera objekt i Skåne just nu. Han menar att Peab följer byggavtalet och förhandlingsordningen, och att företaget inte har gjort något fel.
– Ibland erbjuder vi premieackord, ibland erbjuder vi bara timmar, ibland en lönemoedell där hela projektets ekonomi finns med i ackordet. Olika modeller för olika arbetsplatser och det är helt okej enligt byggavtalet, säger han.
Urban Alm menar att det är viktigt att hitta en lösning som ger en trygg inkomst och förutsägbarhet för byggnadsarbetarna.
– Peab i Skåne har bjudit in Byggnads i Skåne, till övergripande överläggningar nu för att få igång en diskussion och försöka lösa detta. Vi stänger inga dörrar, säger Urban Alm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårda lönestrider i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig