info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Har slutat ringa Arbetsmiljöverket

Håkan Löfqvist, regionalt skyddsombud på Byggnads, har slutat att kontakta Arbetsmiljöverket när han upptäcker farliga jobb. "Det är ingen mening för de kommer inte ut, eller så tar det för lång tid", säger han.

En bit ner i texten ser du en bild från ett skyddsombud inom Byggnads. Den föreställer en livsfarlig arbetsplats som dokumenterats. Hit har facket försökt få Arbetsmiljöverkets inspektörer. Men de har inte kommit. Nu har det gått så långt att vissa av skyddsombuden slutat ringa.

Byggnads har inte rätt att gripa in på ställen där de inte har kollektivavtal eller medlemmar. Därför ringde Håkan Löfqvist, skyddsombud i region Mellannorrland, tidigare alltid Arbetsmiljöverket för att få dem att komma ut och lägga stopp när han till exempel såg byggnadsarbetare balansera på tak utan skydd.

Det har han slutat med.

– Vi har lagt om taktik för att kunna rädda liv. Vi kan inte bara stå och se på när de jobbar på ett livsfarligt sätt, utan vi går ut på bygget i alla fall eller kontaktar arbetsgivaren. Vi kan inte längre räkna med Arbetsmiljöverket som stöttning, säger han.

Håkan Löfqvist säger att han har förståelse för att inspektörerna inte hinner ut.

– Men nedskärningarna på verket kommer att få konsekvenser i att folk skadas eller dör.

Stefan Stavander, Byggnads regionala skyddsombud i Småland-Blekinge, har gång på gång ringt Arbetsmiljöverket för att få jobb stoppade. Men har istället mötts av beskedet att de inte hinner och han har själv ombetts att dokumentera felen.

– Det är rena lotteriet om någon kommer ut eller inte.


Ett asbesttak i Jönköping revs förra året utan skydd mot farliga fibrer eller fallskydd. ”Jobbet behövde stoppas direkt men Arbetsmiljöverket hade ingen att skicka. När de kom efter flera dagar var asbestplattorna borta”, säger Stefan Stavander.

Enligt Arbetsmiljöverket är bygg en prioriterad sektor. Men i det dagliga arbetet tycker inte Stefan Stavander att det märks. Han ifrågasätter också de prioriteringar som görs.

– Det är så klart viktigt att jobba förebyggande, men kampanjer och information i all ära. Det finns många arbetsgivare som inte bryr sig. De slänger informationen i papperskorgen och kör som vanligt. Jag vill ha fler inspektörer ute på fältet, för att hindra folk från att slå ihjäl sig och se till att olyckorna blir ordentligt utredda.

När Arbetsmiljöverket inte har resurser att komma ut får det konsekvenser.

– Det sprider sig bland byggarna att de inte riskerar någonting. Det gör att det blir vilda västern ute på småbyggena. Det får till följd att även de seriösa tullar på säkerheten för att få jobben, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Har slutat ringa Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig