info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här slog kranbom rakt ner i padelhall – föraren räddade sig

Mobilkranens bom föll in över padelhallen och byggmaterial föll ner i lokalerna. Kranföraren lyckades ta sig ut ur hytten.

Det var den 4 februari som en mobilkransbom föll in i en padelhall i norra Stockholm. Foto: Privat

Det var den fjärde februari, på ett bygge vid en padelhall i Rosersberg i norra Stockholm, som en kranföraren skulle flytta en mobilkran. Men något gick helt fel. Mobilkranen välte på sidan och kranens bom  föll in över padelhallen. Kranföraren satt i hytten före tillbudet men tog sig ut, omtumlad men klarade sig oskadd.

Martin Lindberg, hallansvarig för padelhallen WAP Rosersberg, berättar:

– Kranen rasade in i fasaden och det blev ett stort hål. Tack och lov var ingen på banan då den föll. Kranen slog till en balk som föll ner nära banorna och det kom in en massa bråte, byggmaterial på banorna.

Kranföraren och kranen var på plats för ett annat bygge men befann sig alltså nära padelhallen.

Lyckligtvis kom ingen till skada men det var allvarligt

Arbetsmiljöverkets inspektör Annika Gladh, ska utreda ärendet. Hon har kontaktat arbetsgivaren.
­ – Företaget har tagit hjälp av konsulter för att se om det fanns tekniska brister på kranen, säger hon.

Hon ser allvarligt på tillbudet.
– Lyckligtvis kom ingen till skada men det var allvarligt och det är viktigt att nu utreda bakomliggande orsaker. Vi har försäkrat oss om att föraren har fått stöd efteråt, säger hon.

Byggnadsarbetaren har kontaktat Upplandskranar som anges som arbetsgivare i tillbudsanmälan. Företagets vd Fredrik Wennberg hänvisar till att utredning pågår. Han vill inte medverka i en längre intervju, men säger:

– Det var inte Upplandskranars kran och det var ett maskinellt fel som uppstått.

Kranbolaget Binsell fick i uppdrag att bärga kranen.
– Vi använde två mobilkranar och en tungbärgare, en lastbil, berättar Gustavo Mastalli, utbildnings- och säkerhetsansvarig på Binsell.

Hur vanligt är det att en mobilkran välter så här?
– Det är jätteovanligt.

I tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket beskrivs olyckan. Att det uppstod en ofrivillig förflyttning av kranens körhytt där kranens motvikter sitter, när kranen skulle flyttas.

Då flyttades mycket av vikten på sidan av mobilkranen och det ledde till att kranen tappade i stabilitet och balans. Följden blev att den välte åt höger och att bommen på kranen som var uppfälld träffade byggnaden bredvid. Mobilkranen blev lutande på högersidan med bommen vilande genom taket på byggnaden.

Byggnadsarbetaren har inte egna bilder från olyckan men lokaltidningen Märsta.nu har kunnat visa ett fotografi från händelsen.

Kranföraren har fått experthjälp av företagshälsovården.

Hallansvarig Martin Lindberg säger att det fortfarande pågår reparationer på plats och att man jobbar med vattenskadorna efter att det regnat in. Anläggningen var nedstängd i cirka tio dagar och en av banorna beräknas vara stängd i ett par veckor till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här slog kranbom rakt ner i padelhall – föraren räddade sig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig