info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här sker en explosion av byggstölder – "Hissar upp containrar över natten"

Över 100 inbrott på två månader. Byggföretagen tvingas nu till drastiska säkerhetsåtgärder.
– På ett bygge i Uppsala hissade byggföretaget upp verktygscontainern 25 meter upp i luften med lyftkran, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesman på Polisens region Mitt.

Enligt polisen finns det exempel på byggarbetsplatser som lyfter upp containrar på natten för att undvika stölder. Fotografiet är en genrebild. Foto: Mostphotos

Den massiva vågen av byggstölder började växa sig stor i Uppsala i oktober. Den månaden skedde uppskattningsvis ett 50-tal inbrott på byggen i Gävleborgs-, Uppsala- och Västmanlands län enligt  Polisen region mitt.

I början av november spred sig inbrotten till Västerås, Enköping, Hallstahammar och Köping och i förra veckan började anmälningar komma från Gävle.

– Natten till i måndags var det inbrott på ett bygge i Gävle. Under helgen stals verkyg från två byggen i Eskilstuna och i lördags larmades polisen till en byggarbetsplats i Uppsala, där det stulits verktygsmaskiner, säger Johan Eronen, presstalesman på Polisen region Mitt.

Otroligt mycket på knappt två månader

Enligt polisen handlar det nu om över 100 bygginbrott i polisregion Mitt under de två senaste månaderna. Polisen beskriver omfattningen som ovanlig och betydligt större än vid samma tidpunkt förra året.

– Det här är otroligt mycket på knappt två månader. Det sticker verkligen ut, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesman på Polisen region Mitt.

På varje arbetsplats har det i genomsnitt stulits för mellan 80 000 och en halv miljon kronor. Polisen uppskattar att det totalt sett kan röra sig om stölder med ett värde på över 10 miljoner kronor.

– Det är enorma värden. Vissa byggföretag har blivit drabbade flera gånger. Precis när de har köpt in ny utrustning så stjäls den, säger Magnus Jansson Klarin.

För att undvika stölderna har byggföretagen i vissa fall tagit till drastiska säkerhetsåtgärder.

– På ett bygge i Uppsala hissade byggföretaget upp verktygscontainern 25 meter upp i luften med lyftkran, säger Magnus Jansson Klarin.

I vissa fall har tjuvarna kapat strömförsörjning till kameraövervakningen

Inbrotten sker under natten och oftast slår tjuvarna till på flera platser samtidigt. Det är maskiner och verktyg som är i fokus.

– Vi misstänker att det finns ett samband mellan stölderna, säger Magnus Jansson Klarin.

Enligt polisen arbetar tjuvarna systematiskt och effektivt. De tar sig in på byggen trots brottsförebyggande åtgärder.

– I vissa fall har tjuvarna kapat strömförsörjning till kameraövervakningen. I andra fall har byggföretagen ställt för med andra containrar, men tjuvarna har lyckats göra inbrott ändå.

Har ni några spår efter ligorna?
– Vi har tekniker och gör brottsutredningar, men exakt vad som framgår kan vi inte gå ut med. Vi jobbar hårt med att hitta de misstänka personerna.

– Det gäller att företagen är på sin vakt och att de snabbt larmar polisen. Ju fortare vi får veta desto snabbare kan vi gripa dem på plats, säger Magnus Jansson Klarin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här sker en explosion av byggstölder – "Hissar upp containrar över natten"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig