info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

Här har du din digitala byggbod

Plåtslagare, snickare och rörisar. Numera har varje yrke sin egen grupp på Facebook. De nya digitala mötesplatserna med bilder och filmer påminner om snacket på bygget.
De flesta byggyrken har sin egen grupp på Facebook. Leta upp dem som passar dig och gå med. Maskinistgruppen (MG) är gruppen med flest medlemmar.

Det finns nu en mängd olika grupper för byggnadsarbetare på Facebook. De flesta byggyrken har sin egen grupp. Störst är maskinförargruppen med över 30 000 medlemmar. Vissa grupper är små med bara ett hundratal medlemmar. Men oavsett storlek har de något gemensamt – de postar inlägg, bilder, filmer och skriver kommentarer som rör vardagen för det egna skrået. Många lägger också stolt upp bilder på det egna hantverket.
Utvecklingen de senaste åren har varit lavinartad. I dag är över 100 000 personer medlemmar i någon grupp på Facebook som har sin grund i något yrke på bygget.

Gruppen växte snabbt

Ett yrke som har en egen FB-grupp är plåtslagarna. ”Plåtslagarna” har 4 188 medlemmar. En av administratörerna för gruppen är plåtslagaren Tobias Carlsson. Det var han själv som startade gruppen för drygt sex år sedan.
– Tanken från början var att vi skulle använda gruppen inom företaget. För att kunna kommunicera med varandra om saker som rör jobbet. Men ganska snabbt började det komma förfrågningar från fler som ville vara med.Tobias Carlsson bestämde sig då för att släppa in några till. Han tyckte det skulle vara bättre om det var fler som var med och hade synpunkter.
– Efter det växte gruppen snabbt. Fler ville bli medlemmar och det slutade med en stor smäll när massor ville gå med.
De allra flesta i plåtslagargruppen är inte oväntat just plåtslagare.
– Vi försöker hålla oss till plåtslagare, men det är svårt ibland att veta om folk är plåtslagare eller inte. Det viktiga är att inläggen handlar om saker som rör plåtslageri.
Typen av inlägg varierar i gruppen, men ofta handlar det om att hitta lösningar på ett problem.
– Alla hjälper varandra. En del lägger upp en bild och frågar – hur ska jag göra här? Sedan bombas det med svar om hur en lösning kan se ut, säger Tobias Carlsson.
Det är även vanligt med bilder som värmer ett plåtslagarhjärta. Alltså foton på plåtarbeten utförda med fulländad perfektion. Något som uppskattas då det brukar leda till många tummar upp.

Anläggare (grovis)
Antal medlemmar: 173.

För anläggare. Nästan alla inlägg handlar om livet som anläggare. Bilder från arbete som rör allt från kantsten till asfalt. Men även frågor med glimten i ögat om varför det alltid finns kablar och avlopp i vägen när det ska grävas. Ofta med en bild till för att visa hur eländigt det kan vara. Det förekommer även ett och annat inlägg om jobberbjudande.

Ventilationare utan gränser
Antal medlemmar: 1 519.

Här snackas det huvar, ventilationsrör, nitar, frånluftsdon och allt annat som rör ventilationsmontörernas vardag på jobbet. Bilder från personer som är nöjda med ett jobb, bilder på jobb som inte är så vackra (naturligtvis gjort av någon annan) och frågor om problem som kan dyka upp under dagen. Och såklart – en del roliga saker med. I princip allt är yrkesrelaterat!

Asfalts rallarna
Antal medlemmar: 5 406.

I beskrivningen av gruppen står det: ”För alla som lägger asfalt, kör asfalt, fräser asfalt, blandar asfalt, krossar berg som ska bli asfalt, planerar jobb för asfalt, eller helt enkelt tycker att vi som jobbar med asfalt e så grymt fräcka å vill supporta oss;)”. Och sidan lever verkligen upp till det. Det är mycket bilder från jobb, ofta på maskiner. Även en del erbjudanden om jobb!

Kranbilsgruppen
Antal medlemmar: 1 312.

För dig som jobbar med kranbilar. I gruppen diskuteras det mesta som rör yrket. Vid problem går det bra att få råd och tips genom att slänga ut en fråga. Många bilder på lyft och snacka om längden på kranen. En härlig grupp med bra sammanhållning. Bland annat ordnar de en del träffar utanför jobbet där de umgås och gissningsvis – snackar kranbilar.

Maskinister utan gränser
Antal medlemmar: 3 734.

I den här gruppen laddas det upp foton och bilder på främst grävmaskiner och traktorer, men även andra maskiner som rattas av en maskinförare. Den gemensamma faktorn är just maskinerna då medlemmarna verkar komma från flera olika branscher. Jobbannonser finns även här.

Anläggningsdykare, förr och nu
Antal medlemmar: 58.

En liten grupp för just anläggningsdykare som nördar ner sig i jobbet. Det läggs upp filmer och bilder från arbetsdagen. Nutid blandas med en del inlägg om hur dykeriet fungerade och såg ut förr i tiden. Ganska glest mellan inläggen, men å andra sidan är ni dykare i byggbranschen inte så många. Är du inte med? Häng på och ta klivet in i den digitala byggboden.

Takläggare
Antal medlemmar: 676.

Här läggs det ut en hel del bilder på nylagda tak av stolta takläggare. Och ofta blir det många tummar upp från kollegor i branschen. En hel del snacka om vilket material som är bäst och vad som funkar i olika situationer. Den som har en liten fundering på jobbet får ofta snabbt hjälp med tips och råd från andra i branschen. En grupp som verkligen är som en enda stor byggbod där många försöker hjälpa till för att göra jobbet lättare och roligare.

Kranförare, A Way Of Life
Antal medlemmar: 1 833.

Mycket bilder från jobbet. Kranförarna har ju bra överblick och ser ju vad som händer på bygget. Ibland handlar det om brister i arbetsmiljön som kranförarna noterar med sin hökblick. Men för det mesta är det ett frosseri i kranbilder. Ofta väldigt konstnärliga och vackra. Kranförare som går med i den här gruppen blir nog inte besvikna. Många uppdateringar och god stämning!

Plattsättare utan gränser
Antal medlemmar: 1 603.

Klinker, kakel och fog! Nästan allt som läggs ut är relaterat till plattsättaryrket. Naturligtvis bilder från plattsättare som är nöjda med dagens arbete. Men även en hel del snack och då bland annat om vilken
fogmassa som är bäst, vilka regler som gäller för Säkra Våtrum och om det finns det rörmokare som skyddar silikonet mot borrdamm. En livlig grupp som kryddas med en del roliga inslag.

Maskinistgruppen (MG)
Antal medlemmar: 37 705.

Det här är gruppen med flest medlemmar. Vänder sig till personer som kör maskiner inom skog, jordbruk och entreprenad. Det snackas om allt från klimatanläggningar till vilket smörjningsfett som ska användas. I princip allt som ingår i livet som maskinist kommer upp. Och så kryddas det med en hel del bilder och filmer på häftiga och ibland inte riktigt så häftiga maskiner.

Brunnsborrare
Antal medlemmar: 397.

Här borras det brunnar på löpande band. Hur många meter på en vecka, hur mår borrkärnan, hur mår ventilerna och fanns det något vatten? Många filmer från livet som brunnsborrare och en hel del tips på hur problemen ska lösas. Lägg sedan till lite humor och du får en perfekt underhållning.

Golvläggare utan gränser
Antal medlemmar: 1 833.

För golvläggare såklart! En mycket aktiv grupp i förhållande till antalet medlemmar. Mycket snack om problem som uppstår på jobbet och de driver en hel del med andra yrkesgrupper/kunder som ställt till det. Inte minst när de varit ute och trampat runt lite 🙂 Många bilder på snygga golv. Även en hel del diskussioner om vilket material som är bäst.

Betongarbetarna
Antal medlemmar: 270.

Bilder och filmer på armering och betong. Självklart mycket snack om och bilder på betongarbetarnas allra käraste verktyg – najtången. Lägg till lite jobbannonser och ett gäng bilder på gjutningar så får du en grupp som gör att det vattnas i munnen på varje sann betongare.

Isolerare utan gränser
Antal medlemmar: 1  145.

En isolerare som går med i den här gruppen kommer känna igen sig direkt. Många bilder och inte så sällan på ”mysjobb”. Det vill säga jobb på trånga vindar där nätmattan ska monteras liggande. En hel del norrmän är med i den här gruppen och det är ju härligt med lite nordisk gemenskap.

Nätverk för ställningsbyggare
Antal medlemmar: 4 710.

I det närmaste en svensk-norsk sida. Såklart mycket om ställningar och om säkerheten på jobbet.
Även en del jobbannonser för ställningsbyggare. En och annan bild från förr och även filmer från hela världen om saker som rör ställningar.

Rörmokare utan gränser
Antal medlemmar: 29 126.

En stor grupp i förhållande till hur många rörmokare det finns. Alla är välkomna så länge det handlar om inlägg som rör vvs-branschen. En aktiv grupp där många yrkesfrågor diskuteras mellan yrkesfolk, men det dyker även upp en del frågor från så kallade hemmafixare. Många bilder och filmer på dråpliga situationer som ofta lockar fram ett gott skratt.

Plåtslagare
Antal medlemmar: 4 188.

Oerhört många fina bilder på vackert hantverk. Plåtslagarna lägger gärna ut foton på sina jobb och ofta får de många tummar upp av kollegor runt om i landet. En del snack om nytt material och nya system som kommer ut på marknaden. Funkar det – funkar det inte. Och som i många andra grupper – roliga filmer om livet som plåtslagare.

Kyltekniker utan gränser
Antal medlemmar: 2 751.

Kyltekniker jobbar ofta ensamma så deras grupp är verkligen en gigantisk byggbod där de kan slänga ut frågor till mer erfarna kollegor. Och ofta handlar inläggen om problem vid felsökning. En liten fråga i gruppen och förslag på lösning droppar in snabbt. Det hela är kryddat med vardagsbilder från jobbet och naturligtvis en del ”skrytfoton” när den nya firmabilen kommit. God och bra stämning!

Vi som kör grävmaskin
Antal medlemmar: 4 456.

Aktiv grupp, med skön, peppande stämning och många tekniska frågor, som snabbt
besvaras av de andra i gruppen. Det kan handla om hydraulhammare, nivårör och fundament. Men framför allt matas gruppen med snygga bilder på häftiga gräv.

Snickare
Antal medlemmar: 17 685.

Här händer det grejer! Mängder av frågor om storlek på reglar, vinklar och spikpistoler blandas med snickartabbar och snygga skrytbilder. Den som gör ett inlägg behöver inte vänta länge på en kommentar. Gruppens medlemmar gillar att diskutera vilka verktyg som är bäst och drar sig inte för att lägga in små videosnuttar från vardagen på bygget.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer