info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här finns två vinster i lotteriet

Vinsterna i ombudsmannalotteriet ligger utspridda över landet. Här två yrkesgrupper i två olika regioner som kan räkna hem tusenlappar.

Takläggarna i region Öst tillhör vinnarna i ombudsmannalotteriet. De snittar en bit över 200 kronor i timmen och har många ackordstimmar. Nivån är således betydligt högre på båda punkterna jämfört med övriga landet. Mycket tyder på att förklaringen heter Sören Orrstenius, ombudsman på Byggnads region Öst.Sören Orrstenius har arbetat i tjugo år som takläggare. Firman han jobbade på körde alltid på någon form av ackord. Kring millennieskiftet börjad takläggaren Sören Orrstenius driva på för att de skulle jobba mot riksprislistan. Han arbetade hårt på att förbättra listan och fick med tiden med sig alla på företaget. Några år senare fick han anställning på Byggnads regionkontor i Linköping.
– På företaget fortsatte de att jobba efter min idé, säger Sören Orrstenius.
Peter Johansson arbetar som takläggare i Östergötland. Han säger att Sören Orrstenius vet vad de pratar om när de ringer in och undrar något. Peter Johansson är medveten om att de haft en viss tur att han arbetar just i deras region.
– Om jag skulle vända mig till en ombudsman på Byggnads i en annan stad skulle jag knappast få någon hjälp alls – så är det.Läs mer:
Klart för dragning i ombudsmannalotteriet
Ska vara samma service för alla

Lottvinnare i norr

Även plåtslagarna i Västerbotten har dragit en vinstlott. De har under lång tid haft en skaplig lön, men framför allt har de år efter år fått ihop många ackordstimmar. Under 2015 stod de för knappt 20 procent av alla ackordstimmar för plåtslagare i landet. En hög siffra med tanke på hur mycket som byggs i Västerbotten relativt övriga landet. En förklaring kan vara att plåtslagarnas mätningsbolag Plåt och Ventforum haft en mätare stationerad på orten. Han heter Thomas Andersson, en man som arbetat i tjugo år som plåtslagare.Sedan en tid tillbaka arbetar Thomas Andersson som ombudsman på Byggnads
.– Jag kommer driva ackordet och förhoppningsvis kommer vi framöver få fler att arbeta på prestationslön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här finns två vinster i lotteriet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig