info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här finns inga pressade byggtider

Strömbackaskolan i Piteå är huvudentreprenör och sköter allt från materialinköp till arbetsledning vid ett av Sveriges mest exemplariska byggen.

På Nygatan i Piteå byggs tre nya bostadshus, trevåningshus med källare. Arbetsplatsen ser ut som arbetsplatser brukar göra: här finns bodar, maskiner, byggmaterial och gubbar fast något yngre gubbar än vad vi är vana vid att se på ett bygge. Arbetslagen består nämligen av elever från Strömbackaskolan. Beställare är det kommunala bostadsbolaget PiteBo.

Enligt rektorn Fred Öhlund är kvalitén på bygget bättre än vad som är normalt i branschen och det är många som står i kö för att få flytta in i husen när de blir klara.
– Varje byggnad tar cirka två år att uppföra. Betongen får tid på sig att torka. Blir något fel så rättas det till. Inget får bli fel. Beställaren gör sina kontroller i vanlig ordning men har nästan aldrig något att anmärka på, säger han.

Fred Öhlund är rektor för bygg- energi- och elprogrammet. Han har anställt en resursperson som jobbar på heltid med bygget. Denne planerar jobbet, sköter materialinköp och fungerar som arbetsledare på plats.
Eleverna gör allt själva utom utvändig plåtläggning och ventilation som lagts ut på entreprenörer. Tidigare gjordes även mattläggningen av entreprenörer men nu kommer skolan att utbilda eleverna inom detta område och då ska mattorna i hyreshusen läggas av eleverna.

Enligt Fred Öhlund är byggutbildningen populär.
– Elever som går här känner sig stolta över vad de åstadkommer. De får arbeta i riktiga arbetslag och ser vad olika yrkesgrupper bidrar med. De får en helhetsbild av ett bygge och ser värdet av sina kunskaper, säger han.
All fackteori är förlagd till lokaler som ligger precis vid bygget vilket gör det lättare för lärarna att knyta ihop teori och praktik.
Näringslivet är positivt till utbildningen.
– Vi har oerhört mycket besök, både från branschen och från övriga näringslivet.
Fred Öhlund fick nyligen klartecken från skolverket att eleverna får tillgodoräkna tiden på elevbygget som APU, arbetsplatsförlagd utbildning.
Men eleverna får också göra praktik i vanliga företag.
– Det är viktigt att de får möta den miljön också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här finns inga pressade byggtider

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig