info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är vinnaren i Årets bästa hemmafix

Den hemsnidade träsoffan, stuprörslampan och pizzaugnen hade inte en chans. Vinnaren i Årets bästa hemmafix 2017 är Andreas Ekmans lyxiga bastuflotte. Byggnadsarbetaren åkte till Kusån utanför Boden och grävde fram ett 60 kvadratmeter stort mästerverk ur djupsnön.

Grattis till segern i Årets bästa hemmafix 2017!
– Tack så mycket! Jag tittade på omröstningen på nätet och såg att jag låg bra till. Sedan glömde jag bort tävlingen lite. Nu ska pokalen få en hedersplats på flotten, säger Andreas Ekman.
Den 43-årige snickaren bor i byn Hamptjärnsmoran utanför Boden med fru och tre barn. Han har jobbat på en byggfirma i Luleå sedan 2003, de senaste åren som arbetsledare. Andreas rattar säkert den fyrhjulsdrivna Volvon i den sliriga snön ut till sommarstugan vid Kusån, samtidigt som han förklarar att han bara inte kan sluta snickra och alltid har nya projekt på gång. Han stannar bilen och pulsar fram till ett av projekten, den stora bastuflotten som ligger fastfrusen i isen med ett metertjockt lager snö.
– Den gör sig bättre på sommaren, säger han med ett skratt och drar upp dörren till omklädningsrummet och bastun, där glashal is täcker golvet.
Hur lång tid tog den att bygga?
– Ungefär 200 timmar. Jag började i april 2015 och sjösatte flotten tre månader senare. Jag jobbade hela tiden, kvällar och helger. Till slut sa frun:”Den där jävla flotten är som en älskarinna för dig. Du är mer med den än med mig.”
Hur kom du på idén?
– Jag har byggt flottar i hela mitt liv. När jag var liten byggde vi en liten flotte med 25-liters myrsyradunkar. Och så har jag byggt en del bryggor. För ett par år sedan väcktes idén om att göra något större och då skenade det väl iväg en del.
Hur använder du flotten?
– Jag åker runt med familjen och med kompisar. Och så har barnen haft klassfester där.
– Jag brukar alltid ha en avslutning på hösten som jag kallar för den sista färden. Då drar jag ihop ett gäng och så far vi ut och grillar och bastar. Det är riktigt mysigt.
Hur stor är flotten?
– Den ligger på 60 kvadratmeter. Som en större lägenhet i Stockholm. Den väger runt tre ton, uppskattningsvis.
Varför blev den så stor?
– Först var tanken att den skulle bli åtta meter lång. Men jag ville ha omklädningsrum, bastu och mycket plats fram och bak. Så flotten växte. Till sist blev den tolv meter lång och fem meter bred.
Har du några andra projekt på gång?
– Det senaste projektet är en badtunna. Och så skulle det vara häftigt att bygga en pizzaugn till bastuflotten. Jag blev lite inspirerad av ett annat bidrag i hemmafixtävlingen.

FLER HEMMAFIX SOM PRISAS:Den här träsoffan har en egen design och har tillverkats med precision.

2:a plats: Roland Karlsson, Liatorp. Den här träsoffan har en egen design och har tillverkats med precision.

Att pizzaugnen i italiensk stil till 90 procent är byggd av återvunnet byggmaterial imponerar så klart.
3:e plats: Victor Damberg, Tving. Att pizzaugnen i italiensk stil till 90 procent är byggd av återvunnet byggmaterial imponerar så klart.

Stupröret i Leifs hall lyser både uppe och nere. Ett yrkesmannamässigt och innovativt hemmafix. 4:e plats: Leif Warnerud, Ankarsvik. Stupröret i Leifs hall lyser både uppe och nere. Ett yrkesmannamässigt och innovativt hemmafix.

Torbjörn gjorde en stuprörsgubbe för att glädja föräldrarna. Många andra blev också glada av årets mest humoristiska bidrag.5:e plats Torbjörn Hansson, Orsa. Torbjörn gjorde en stuprörsgubbe för att glädja föräldrarna. Många andra blev också glada av årets mest humoristiska bidrag.

SÅ UTSÅGS VINNARNANi läsare röstade på Årets bästa hemmafix på byggnadsarbetaren.wonderboys.se. Därefter utsåg juryn (Byggnadsarbetarens redaktion och hedersmedlemmen Mats Näslund) sina tre favoriter. Efter att juryns betyg och läsarnas röster räknats samman framträdde en överlägsen vinnare: Andreas Ekmans bastuflotte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är vinnaren i Årets bästa hemmafix

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig