info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är orsaken till raset: "Skärrad efteråt"

Svetsfogarna brast. Det är orsaken till att en byggnadsarbetare föll sex meter i ett trappras i Ängelholm. ”Ställningen var under all kritik”, säger Byggnads skyddsombud.

I tisdags föll en byggnadsarbetare sex meter då en trappdel lossnade och rasade ner.

– Han hade hållit på med rivning och går ner för trappan med en dammsugare. Plötsligt hör jag hur dammsugaren faller och sedan ett skrik. Jag ser honom då ligga nere på marken med dammsugaren och trappan över sig, berättar skyddsombudet Martin Johansson, som jobbar hos huvudentreprenören Leeman Entreprenad.

Läs också Man föll fem meter från byggnadsställning – allvarligt skadad

Den skadade byggnadsarbetaren fördes till sjukhus. Han hade fått benbrott och skador på höften. Mannen arbetar åt en underentreprenör.

Byggnads regionala skyddsombud Robert Nilsson besökte arbetsplatsen i Ängelholm och blev förskräckt över det han såg. Orsaken till raset var att svetsfogar brustit.

– Det var två svetsfogar som gått sönder. Det är livsfarligt att ha trappblock som man lappat och lagat. Detta ställningsmaterial skulle helt enkelt bara ha kastats, säger han.
Senare upptäckte han att det fanns dåliga svetsar på ytterligare 3 – 4 ställen på samma block.
Eftersom det rör sig om CE-märkt material får man inte göra förändringar utan att sedan besiktiga materialet, berättar Robert Nilsson.

Här saknas bland annat helt infästningar i väggen och förankringen av spirorna är otillräcklig.

Men också andra delar av ställningarna hade stora brister. På framsidan, där trappblocket rasade, var det otillräckligt med infästningar och de som fanns var inte provdragna. Stöden under spirorna var otillräckliga. Det saknades tvärbalkar, liksom förstärkningsbalkar i entréer och påkörningsskydd.

På innersidan fanns inga infästningar alls mellan vägg och ställning. Även här saknades tvärbalkar och mindre plyfaskivor användes istället för plank som underlag. Spirorna vilade på en gräsmatta och i  en rabatt.

Läs också Takskyddet gav vika – montör allvarligt skadad

–  Det är så undermåligt och farligt gjort. Det var under all kritik”, säger Robert Nilsson.

Han har sökt det ansvariga ställningsföretaget för att få veta bakgrunden till bristerna och vilken utbildning personalen har.
För att få bygga den här typen av ställningar krävs utbildning.

På arbetsplatsen jobbar ett tiotal personer och arbetsuppgiften är att lägga om tak.
Skyddsombudet och snickaren Martin Johansson är besviken över riskerna de utsatts för.

– Jag tycker det är dåligt att de lagat upp den här trappan, istället för att slänga den. Att den var ihopsvetsad på flera ställen har vi inte sett. En sådan här sak ska inte få hända, säger han.

Blev du rädd?

– Jag var ganska skärrad efteråt. Jag hade erbjudit mig att hjälpa kollegan ner med dammsugaren så jag hade lika gärna kunnat ligga där också. Svetsarna var så dåliga att ett ras hade hänt förr eller senare. Ibland går vi fyra man på rad ner på trappan, då hade många fler kunnat bli skadade, säger han.
Byggnadsarbetaren har sökt ställningsföretaget för kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är orsaken till raset: "Skärrad efteråt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig