info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Häng med i rättegången om ÖFK-bygghärvan

Luftfakturor, svart arbetskraft och "sponsring". Rättegången i bygghärvan med Östersunds FK blir allt intensivare och nästa vecka ska ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg förhöras. Få koll på vad allt handlar om med våra snabba punkter.

Foto: Mostphotos

Luftfakturorna

Kraftigt saltade eller påhittade fakturor för minst 15 miljoner kronor ska ha gjort bluffen möjlig. Pengarna ska enligt åklagarna gått från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, via Peab till en lokal företagare, som i sin tur sponsrat fotbollsklubben Östersunds FK. Enligt åtalet har Daniel Kindberg, tidigare ordförande för ÖFK och vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, styrt pengaflödet till fotbollsklubben genom mejl, sms och handskrivna instruktioner.

Sollefteåföretagaren

Ägaren till en flyttfirma i Sollefteå ska enligt åtalet ha fakturerat Peab för miljonbelopp för jobb som inte utförts och sedan ”sponsrat” ÖFK med samma belopp. Under rättegången har försvaret hävdat att Sollefteåföretagaren visst har gjort jobb för Peab, men att jobben inte redovisats så noga på grund av att svart arbetskraft har använts.

Peabmannen

Han är mellanchefen som anses vara länken mellan Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren. Enligt åtalet har Peabmannen godkänt fakturorna från Sollefteåföretagaren. Fakturorna har sedan gått vidare till Östersundshem. Enligt försvaret har Peabmannen inget intresse i ÖFK och är oskyldig.

Elitlicensen 2013

Östersunds FK hade ekonomiska problem under 2013. För att inte bli uteslutna ur de högsta serierna i Sverige, för att behålla den så kallade elitlicensen, måste klubbarna den 31 augusti vara skuldfria på vissa poster. Åklagaren Peter Jonsson berättade i rätten om en faktura på 250 000 kronor från Sollefteåföretagaren som betalats av det lokala bostadsbolaget den 28 augusti. Pengarna kan enligt åklagarna ha räddat ÖFK från tvångsnedflyttning.

Åtalen

Daniel Kindberg är åtalad för två fall av grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, samt grovt bokföringsbrott och fyra fall av medhjälp till grovt bokföringsbrott. Peabmannen och Sollefteåföretagaren står också åtalade. Rättegången hålls i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Källor: Förundersökning, Östersundsposten, TT

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Häng med i rättegången om ÖFK-bygghärvan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig