info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V33

"Han bjuder på solresor, grillfest och frukost"

Burkhardt Baasch driver en plattsättarfirma i Stenungsund och de anställda har förmåner utöver det vanliga. ”Han är en väldig moralhöjare”, säger Morgan Bodehag, samarbetspartner och tidigare anställd.

Burkhardt Baasch gör allt för att hans anställda ska trivas, berättar plattsättaren Morgan Bodehag, som varit anställd av plattsättaren från Tyskland i flera omgångar.

– Han var min chef i några år. Han ordnade jämt grillfester på somrarna, bjöd in alla som arbetade på byggena och stod för hela kalaset. Det gör han fortfarande. Och alla anställda fick solsemester tillsammans varje år, vi åkte till Barcelona och Kroatien. Och till Tyskland varje jul.

2016 startade Morgan Bodehag en egen plattsättarfirma. Men han blir fortfarande medbjuden på resor och fortsätter jobba nära sin tidigare chef.

– Han hyr in mig om han har för mycket att göra.

Burkhardt Baasch är ovanlig både som chef och människa, menar Morgan Bodehag.

– Andra vill ju tjäna så mycket som möjligt. Det är inte viktigast för honom. Han är noga med att alla trivs och har det bra.

Det händer att Burkhardt kommer ut till bygget med frukost eller bjuder på frukostbuffé.

– Han är en väldig moralhöjare, säger Morgan Bodehag.

Burkhardt Baasch har jobbat som murare och plattsättare i 46 år. Han kom till Sverige 1985 och startade eget för 24 år sedan. Hans firma Buwa AB har i dag nio anställda. Ofta är han först på plats och sätter på kaffe, men just nu når vi honom på stranden i Thailand. Den givmilde chefen blir glad men inte så förvånad över utnämningen:

– Jag är schysst mot mina anställda, men det är för att de arbetar så bra.

Men varför är det så viktigt för dig att skapa god stämning på jobbet?

– Det är ett ansvarsfullt jobb att hålla på med kakel och klinker. Man måste skapa förtroenden. Man får också en större förståelse för de anställda om man umgås privat.

Den insikten började växa redan när han kom till Sverige och började jobba som murare.

– De första åren var jag anställd och hade en liknande chef. Så jag har väl kopierat honom lite.

Om resorna säger han:

– Vi har varit i Göteborg och kört femkamp också, men det kostar ju mer än att bjuda alla till Barcelona. För en kakelsättare är det dessutom en historiskt fantastisk miljö.

Tipsa oss!

Har du också en guldkollega på ditt jobb? Berätta för oss om hen! Skicka ett mejl till:
tp@byggarb.se

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V35-36 desktop