info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Reseersättningen har höjts – så mycket ska du ha

Titta lite extra på din kommande lönespecifikation. Reseersättningen höjdes nämligen från 1 januari. Detta ska slå igenom på februarilönen om du kör med egen bil till bygget.

Foto: Mostphotos

Åker du med egen bil till och från bygget? Då ska du få en högre resekostnadsersättning från och med i år. Har du exempelvis cirka tre mil till jobbet innebär det tusen sköna kronor mer per månad.

Ersättningen i byggavtalet höjs nämligen till 25 kronor per mil från tidigare 18,50 kronor per mil. Omvandlat till kilometer blir det 2,50 kronor per km i stället för 1,85 kronor per km.

Bakgrunden är att byggavtalet och entreprenadsmaskinavtalet följer skattelagstiftningens nivåer för reseavdrag per automatik. Riksdagen beslutade att höja schablonbeloppet från den 1 januari 2023 i år.

Om det står 1,85 på din lönespecifikation ska du kontakta Byggnads medlemscenter

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk uppmanar därför alla att noga kolla sina lönespecifikationer i samband med februarilönen.

– Om det står 1,85 på din lönespecifikation ska du kontakta Byggnads medlemscenter eller din region så hjälper de till, säger hon.

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk. Foto: Ann-Sofi Löfgren

Resekostnadsersättningen i kollektivavtalet har ända sedan 1994 strikt följt skattelagstiftningens nivå.

– Varje gång beloppet har ändrats har resekostnadsersättningen ändrats per automatik för alla som omfattas av byggavtalet och entreprenadmaskinavtalet. Nivån har tyvärr legat still sedan 2008. Det som är nytt nu är att det höjs med 6,50 kronor på ett bräde.

Frågan är dock inte helt okomplicerad. Till sina medlemmar har arbetsgivarorganisationen Byggföretagen skrivit att höjningen bara ska gälla de som åker direkt från sin bostad ut till ett bygge, inte de som åker till ett förråd eller ”central anläggning”.

Mats Åkerlind, Byggföretagens förhandlingschef. Foto: Byggföretagen

Motivet till att höjningen inte ska omfatta alla, är att dessa resor inte är skattefria.

– Byggnads hävdar att en höjning sker per automatik. Men det stämmer inte utan det har alltid skett i form av att man ändrar siffran i en skriftlig överenskommelse, och där är vi inte än. Vi har trots det beslutat att rekommendera våra medlemmar att höja den skattefria ersättningen, däremot avser vi inte att höja den skattepliktiga ersättningen mellan bostad och fast tjänsteställe, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

– Man kan inte använda ett politiskt beslut från regeringen att höja en skattefri ersättning som grund för att höja en skattepliktig ersättning utan att vi är överens om det.

Byggnads jurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk ställer sig frågande till byggarbetsgivarnas resonemang.

– Rätten till ersättning för våra medlemmar finns i kollektivavtalet. Om den är skattepliktig eller inte styrs av skattelagstiftningen. Det är en annan sak än kollektivavtalet. Vi förutsätter alltid att arbetsgivaren gör rätt skattemässigt.

På VVS-området och inom glasbranschen är fack och arbetsgivare överens om att höja resekostnadsersättningen till 25 kronor per mil för alla. Plåtavtalet har en helt annan skrivning i avtalet, det vill säga en annan typ av ersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Reseersättningen har höjts – så mycket ska du ha

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig