info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hade 430 anställda på sin topp – nu går Belstroj i konkurs

Ännu ett byggföretag har gått i graven. Snabbväxande byggföretaget Belstroj AB har nu gått i konkurs. Vid konkurstillfället arbetade fyra byggnadsarbetare i företaget.

Foto: Mostphotos

Belstroj startade 2008 och växte enormt under flera år, både i Stockholmsområdet och i Mälardalen.

Företaget var inriktad på betongentreprenader och stomkomplettering och gjorde stora jobb för byggjättar som Skanska, NCC och Peab,

Som mest hade företaget 430 anställda. Den 25 september gick företaget i konkurs. Vid konkurstillfället fanns sex anställda kvar, fyra byggnadsarbetare och två tjänstemän.

Enligt uppgifter till tidningen Byggindustrin ska orsaken ha varit att bolaget saknade förmåga att betala sina skulder.

– Nu fokuserar vi på de mer akuta åtgärderna som att sälja egendom, hyra ut personal och ombesörja lönegarantin. Vi kommer utreda orsaken till obeståndet längre fram, säger konkursförvaltare Olof Kling på advokatfirman Lindahl.

Byggnadsarbetaren har skrivit och granskat Belstroj vid flera tillfällen och företaget är också inblandad i en rättsprocess.

2020 åtalades företrädare för Belstroj för brott mot utlänningslagen. Enligt åtalet ska ett 30-tal anställda ha jobbat illegalt. Företaget friades i tingsrätten men efter en överklagan i Svea hovrätt dömdes cheferna för brott mot utlänningslagen och att betala en sanktionsavgift på över en miljon kronor.

Den domen är överklagad till Högsta domstolen, som inte har beslutat om ett prövningstillstånd kan bli aktuellt.

– Vi ska titta på den rättsliga processen och se hur vi ska hantera den. Det har vi inte hunnit fördjupa oss i, säger konkursförvaltare Olof Kling.

Byggbranschen är just nu hårt drabbad av konkurser. Senaste konkursstatistiken visar att konkurserna ökade i september med 29 procent jämfört med samma period förra året.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hade 430 anställda på sin topp – nu går Belstroj i konkurs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig