info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chefer på Belstroj döms – bolaget får storböter

Två höga chefer döms till böter för brott mot utlänningslagen. Samtidigt ska Belstroj betala en sanktionsavgift på över 1 miljon kronor.

Foto: Mostphotos

I december 2021 stod två höga chefer på byggbolaget Belstroj åtalade i Attunda tingsrätt utanför Stockholm. Även företaget riskerade ett straff. Åtalet gällde brott mot utlänningslagen.

Det handlade enligt åtalet om 30 byggnadsarbetare som inte hade nödvändiga tillstånd. I klartext menade kammaråklagaren Andreas Bergman att byggnadsarbetarna arbetade illegalt i Sverige. Men åtalet ogillades av tingsrätten och de två männen friades. Rätten ansåg att åklagaren inte kunnat styrka att någon av arbetarna faktiskt jobbat illegalt i landet.

Efter tingsrättens besked överklagade Andreas Bergman domen till hovrätten.

– Det finns goda chanser att övertyga hovrätten och det beror bland annat på att där finns tre juristdomare, alltså tre utbildade domare. I tingsrätten finns det bara en. Om tingsrätten inte tillgodogjort sig detta så ökar den chansen avsevärt i hovrätten, sa han till Byggnadsarbetaren då.

Och idag kom alltså besked från Svea hovrätt som fattat beslut om att ändra domen. De två cheferna döms för brott mot utlänningslagen vid tio tillfällen. De ska totalt betala vardera 63 600 kronor.

Samtidigt döms Belstroj som företag att betala en särskild sanktionsavgift på 1 155 500 kronor.

– Hovrätten ändrar domen för att de kommit fram till att det är bevisat att 15 av de här 30 personerna inte hade rätt att arbeta här i landet. För de andra finns det vissa bevissvårigheter som till exempel om hur länge de vistats i landet, säger Andreas Bergman och fortsätter:

– Min uppfattning är att hovrätten gjort en väldigt noggrann prövning av varje individ.

Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för företaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chefer på Belstroj döms – bolaget får storböter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig