info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v32 Blimedlem

Ekobrottsmyndigheten utreder Belstroj

Snabbväxaren Belstroj har gjort succé på byggen i Stockholm under många år. Men nu utreder Ekobrottsmyndigheten företaget. Byggnadsarbetaren kan också avslöja att Belstroj gjort inbetalningar till ett svartjobbsföretag.

Belstroj är företaget som startade 2008 och har växt enormt de senaste åren. Man jobbar bland annat med betongentreprenader, stomkomplettering och byggservice och har nått stora framgångar i Stockholmsområdet och i Mälardalen. 2018 hade Belstroj AB en omsättning på 539 miljoner kronor. Belstroj gör ofta delentreprenader och jobbar för byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.

Men Ekobrottsmyndigheten utreder för närvarande Belstroj. Och Byggnadsarbetaren kan avslöja att företaget enligt tidigare utredningar har haft kopplingar till Svartjobbsfabriken, ett nätverk av bolag med kriminella inslag som tjänat hundratals miljoner på svarta byggjobb.

Genat AB, ett företag som i en tingsrättsdom 2018 konstaterades vara ett svartjobbsbolag, spelade en central roll i nätverket.

I Byggnadsarbetarens granskning syns att Belstroj under 2017 gjorde sex insättningar på Genats konto på sammanlagt 272 500 kronor. En lettisk målvakt som suttit i styrelsen för svartjobbsföretaget Glasco anställdes, enligt ett anställningsbevis som Skatteverket refererar till i en utredning, som ekonomiassistent av Belstroj 2017.

Thomas Rickardsson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, är förtegen om hur långt man har kommit i utredningen.

– Det pågår en förundersökning, säger han.

När vet ni om ni ska väcka åtal?

– Jag skulle tro att det kommer ett beslut i den frågan i april.

Gäller det svart arbetskraft?

– Jag kan inte kommentera så mycket eftersom förundersökningen pågår. När det finns ett beslut i åtalsfrågan kanske man kan säga mer.

Byggnadsarbetaren kan se konkreta bevis på att Belstroj har anlitat ett svartjobbsföretag. Handlar utredningen om händelser nyligen eller tidigare?

– Vad man generellt kan säga när det gäller brottsmisstankar är att man ofta tittar under en längre period. Utan att koppla till det här fallet, så brukar man titta om det är en engångsföreteelse eller inte. Om det är så att det har hållit på i flera år är det kanske lite allvarligare.

Peter Kolare, vd på Belstroj, väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor via sms.

Hur kommenterar du Ekobrottsmyndighetens förundersökning?

– Vi är för sund konkurrens och välkomnar alla granskningar och undersökningar i byggbranschen. Det är en bransch som är full av fusk och oseriösa företag. Vi är en av Sveriges största underentreprenörer som ligger i framkant när det gäller personalhantering och utveckling, alla eventuella granskningar skulle visa att vi sköter allting by the book. Vi arbetar endast med egenpersonal och satsar väldigt mycket på personalutveckling.

2017 gjorde Belstroj sex insättningar på sammanlagt 272 500 kronor på svartjobbsföretaget Genats konto. Hur kommenterar du det?

– Vid sex tillfällen har vi hyrt ställning från Genat och totalt betalat fakturor för 272 500 kronor i slutet av 2016 och början av 2017. Vid tiden gjorde vi en granskning och följde rutinerna för UE2015 och hittade inget suspekt. Att de några år senare har blivit dömda i tingsrätten är inget vi kände till.

Den lettiska målvakt som suttit i styrelsen för svartjobbsföretaget Glasco anställdes, enligt ett anställningsbevis som Skatteverket refererar till, som ekonomiassistent av Belstroj 2017. Hur kommenterar du det?

– Det är ingen person vi känner till, hon har aldrig varit anställd hos oss. Om hon har ett anställningsbevis från oss så är det förfalskat.


Du läser: Ekobrottsmyndigheten utreder Belstroj