info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grova hoten från byggbolaget: "Se dig om din jävel!! Fattar du!!"

Fackliga företrädare har återigen fått ta emot grovt formulerade hot från arbetsgivare som verkar inom svartbygg. Nu publicerar SAC några av sms:en på Twitter.

Foto: Anna Bredberg

”Ni har redan gått över gränsen era horor! Ni ska få se! De kommer att knulla er i munnen!!” ”Se dig om din jävel!! Fattar du!!”

Att hot riktas mot fackliga företrädare har Byggnadsarbetaren skrivit om vid ett flertal gånger. För att synliggöra situationen har den syndikalistiska fackföreningen SAC, som bland annat organiserar papperslösa byggnadsarbetare, publicerat flera sms som de fått från en ursinnig aktör i branschen.

– Vi har redan vunnit ett fall mot den här arbetsköparen och jobbar på nästa fall mot dem också. Hoten skickades per sms, dels till mig och dels till de medlemmar som är inblandade.

– Han skrev vidare att han tänkte komma till vårt kontor nästa dag, så vi har aktiverat våra säkerhetsprotokoll. Vi kommer också att polisanmäla händelsen, säger Pelle Sunvisson, tolk och förhandlare på SAC.

Varför väljer du att publicera de här grova formuleringarna på sociala media?

– Jag tycker det är viktigt att förstå vilka förhållanden som råder för de som kommer hit och arbetar. Det är ju ofattbart för en svensk arbetare att deras chef skulle bete sig så här. Jag vill ge inblick i hur deras vardag ser ut.

Händer sådant här ofta?

– Det händer ofta att medlemmar får ta emot hot från arbetsköparna. De kan se olika ut. Ifall arbetaren saknar arbetstillstånd kan det till exempel handla om att arbetsköparen ska se till att personen ska bli utvisad. Vissa arbetsköpare sätter i system att kalla in gränspolisen som utvisar ”besvärliga” personer och sedan tar man bara in nya arbetare. Man låter staten göra skitjobbet åt sig.

Men blir det inte påföljder för arbetsgivarna själva ifall myndigheterna kommer dit?

– Dels tror arbetarna ibland att de tjänar på att hålla tyst om vem de jobbat åt och då funkar det här tillvägagångssättet. Och i de fall där också arbetsköparen blir fälld är påföljderna så små. Får de betala vite om exempelvis 40 000 kronor så är det en småsumma när arbetaren kanske har tre-fyra månadslöner innestående.

Det gör man inte utan ett våldskapital

Så vad kan byggnadsarbetarna göra?

– Det är viktigt att de kommer till facket och berättar om situationen. Då kan vi kräva ut deras löner, även om de skulle bli utvisade. Vitena är som sagt rätt små, men börjar man kräva in lönerna också förändras kalkylen, det blir inte längre lönsamt för arbetsköparen att hålla på så.

– Men det kommer också ständiga hot om våld, uttalade eller antydda. De här ligorna hanterar varje vecka hundratusentals ”svarta” kronor i kontanter och det är klart att det gör man inte utan ett våldskapital.

Du använder genomgående orden ”arbetsköpare” och ”arbetare” för parterna. Varför?

– Det är rimligare termer. Det finns ju inga givare på någon annan marknad, man köper och säljer. Så varför ska det heta arbetsGIVARE och -TAGARE? Det handlar ju inte om att ge och ta utan om att köpa och sälja.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grova hoten från byggbolaget: "Se dig om din jävel!! Fattar du!!"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig