info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Grön renovering ger jobb"

Genom att renovera miljonprogramshusen i en snabbare takt kan 20 000 nya jobb skapas samtidigt som det är bra för miljön. Det som behövs är en ny sorts form av statliga lån, anser Byggnads Johan Lindholm.

Almedalsveckans opinionsbildning är i gång för fullt och facket fortsätter att försöka påverka politikerna. Under onsdagen tryckte Byggnads ordförande Johan Lindholm på att man måste lägga på ett kål och renovera landets miljonprogramsområden i en mycket snabbare takt för en minskad energiförbrukning. Det skulle både skapa arbetstillfällen och föra Sverige närmare klimatmålen.
− 40 000 till 50 000 bostäder behöver renoveras årligen. Nu når man inte ens halva den nivån, skriver Johan Lindholm till Byggnadsarbetaren i ett mejl från Visby.

För att finansiera det bör Sverige ta efter Tyskland, som infört så kallade energisparlån med låg ränta till hushåll och bostadsföretag, anser Johan Lindholm. I Tyskland är facken, arbetsgivarna och politikerna överens. Det måste man bli i Sverige också.
− Det är vår ambition att vårt förslag ska leda till ett brett samförstånd men Byggnads kommer att vara en blåslampa i den här frågan. Vi menar att Sverige har råd och att vårt förslag har en hävstångseffekt och ger mycket energieffektivisering för pengarna, skriver Johan Lindholm.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Grön renovering ger jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig