info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grävmaskinisten som avslöjade spionernas hemlighet

Under Örebros mark dolde sig en mystisk gåta. Det krävdes en maskinförare för att lägga hemligheten i dager.

Kvarteret Husaren i Örebro nominerades till årets bygge 2017. Men under markarbetena stannade bygget temporärt av när en mystisk bunker kom i dagen.
– Vi skulle schakta bort cirka fyra meter jord ner till berggrund. Då stötte vi på ett plåtlock. När vi fortsatte att gräva runt omkring stötte vi på betong. När grävmaskinerna fortsatte från andra hållet var där också betong. När vi schaktat bort jorden såg vi att det var ett 60 kvadratmeter stort betongrum, sa platschefen Robert Krohn, på NA Bygg.

Kvar från kalla kriget
Bunkern fanns inte på några ritningar och beställaren hade ingen aning. En trappa ledde ned i betongkonstruktionen men ingen kunde ta sig ned eftersom bunkern var vattenfylld. Mystiken tätnade.
Till slut avslöjades att bunkern var en spioncentral från kalla krigets dagar. Den hemliga anläggningen tillhörde Fortifikationsverket och innehöll fram tills att den togs ur bruk 1967 en militärväxel.
Spionernas gamla hemligheter sinkade bygget något eftersom man fick bila bort hela konstruktionen.
– Det blev en tilläggsbeställning eftersom det inte fanns med i kalkylen, berättade Robert Krohn.

Har du hittat något spännande på bygget eller vill du läsa om andras fynd? Klicka här för att gå med i Facebookgruppen Hittat på bygget! 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grävmaskinisten som avslöjade spionernas hemlighet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig