info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gräl om påverkan inför rättegången

Skanska anklagar polis och åklagare för att ha "lagt ord i munnen" på förhörda. Tunnelarbetare berättar att Skanska förberett rättegången genom att kontakta dem.

Den tredje rättegångsveckan efter arbetsmiljöskandalen i Hallandsåsen inleddes med ett gräl. Försvaret anklagar åklagarna för att ställa ledande frågor. Samtidigt har Skanskas advokat, Johan Nilsson, riktat kritik mot förundersökningen som han menar innehåller förhör där man ”lagt ord i munnen” på de förhörda tunnelarbetarna.
Tunnelarbetare brättar dessutom att Skanska förberett rättegången genom att kontakta flera av dem. Pontus Hoffman och John Martinsson, som båda hördes under tisdagen, bekräftar för Byggnadsarbetaren att de kontaktats av en av de åtalade under sommaren i år.
– Vi sade att vi gärna träffar dem men att vi då ville ha med oss egen advokat. Då minskade intresset, berättar John Martinsson.

Åklagare Claes Lindbloms kommentar till den uppgiften är att kontakten i sig kan påverka.
– Jag vet ju inte vad kontakten syftat till men de etiska regler som finns säger att man inte ska påverka.
Skanskas Johan Nilsson bekräftar att några av målsägarna kontaktats men anser att det är ett normalt sätt att agera.

I grälet om ledande frågor menar Johan Nilsson att det finns tydliga exempel i förundersökningsmaterialet på hur förhörsledare lett tunnelarbetare till att lägga skuld på Skanska. Han pekar på förhöret med Pontus Hoffman som ett sådant exempel. På frågan om hur det protokollet avviker från protokoll från andra utredningar svarar han:
– Inte alls, det är deras normala arbetssätt. Men jag gillar det inte.
Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö har begärt att riksåklagaren undersöker om Johan Nilssons anklagelser har någon grund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gräl om påverkan inför rättegången

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig