info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Göran fick ingen ersättning

Muraren Göran Lindberg fick en skada i nacken och tvingades lämna byggbranschen. Nu har förvaltningsrätten sagt nej till ersättning för arbetsskadan.

Göran Lindberg har inte rätt till arbetsskadeersättning enligt socialförsäkringsbalken. Det har förvaltningsrätten kommit fram till, i en dom där man granskat hans fall. Rätten går alltså på Försäkringskassans linje.
Det var på våren 2007 som Göran stod och sprutputsade uppe på ett tak då han sprang rakt på en tvärbalk i byggställningen. Han hade hjälm, men nacken fick en rejäl stöt.
-Jag var öm i nacken efteråt och tog alvedon mot smärtan, jag går inte till läkaren i första taget, säger Göran Lindberg.

Skadan visade sig senare

Smällen hade skadat nacken, vilket visade sig i form av smärtor, som blev mycket värre långt senare. Efterhand fick han så mycket besvär från nacken, höger axel och arm, att han tvingades uppsöka en läkare.
-Det gick inte längre. Men jag var mitt uppe i nuet och kopplade inte smärtan till olyckan, säger han.

Sökte inte läkare

Förvaltningsdomstolen framhåller att Göran Lindberg inte sökte läkare förrän ett år efter olyckan. Domstolen lyfter också fram att Göran inte tog upp med läkaren, att han fått en smäll i huvudet året innan.
2011 uppsökte han läkare igen med nacksmärtor och påtalade att besvären kunde ha ett samband med smällen i huvudet några år tidigare. Han beviljades hel sjukpenning för cervikobrachialt syndrom (nackvärk med utstrålning mot axel-arm) och har sedan 1 juni 2012 en lönebidragsanställning.
– Det är det enda jobb jag klarar idag. Jag är handledare på ett snickeri, säger Göran.

”Inte förslitningsskada”

Göran Lindberg är utbildad murare och hans arbete har slitit hårt på kroppen. Yrket innebär många tunga lyft och ibland vridna arbetsställningar. Facket Byggnads, som är Görans ombud, framhåller att Görans arbetsoförmåga beror på det tunga arbete han haft under drygt 30 år ”med ett försämringstillstånd när han 2007 slog i huvudet och skadade nacken”.
Förvaltningsrätten hävdar att det saknas vetenskapligt stöd för att den exponering som han varit utsatt för i arbetslivet skulle öka risken för degenaration (försämring).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Göran fick ingen ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig