info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Golvläggare toppar löneligan

De stora löneskillnaderna mellan Byggnads yrkesgrupper fortsätter. Det skiljer tusenlappar per månad mellan dem som tjänar bäst och sämst.

För dem som vill tjäna pengar på bygget så gäller det att välja rätt yrke. Om landets byggnadsarbetare delas in i den lönehierarki som gäller inom sjukvården så skulle i grova drag TBM-gruppen och anläggarna vara överläkare, golvläggarna läkare, maskinförare, pappläggare och undertaksmontörer sjuksköterskor och glasmästeriarbetarna och ställningsbyggarna vårdbiträden.

Golvläggarna i topp

I toppen för ackordslönestatistiken för 2010 hamnade golvläggarna. De tjänade i snitt 192:16 kronor per timme på prestationslön. Det motsvarar en årsinkomst på 420 000 kronor. Men sammantaget, ackord och tidlön, hade anläggarna högst lön, med 165,44.
I botten hamnade ställningsbyggarna. De tjänar ungefär 3 500 kronor mindre per månad jämfört med toppgänget anläggarna. Det blir 42 000 kronor på ett år.
Det finns flera förklaringar till den stora skillnaden. Den enskilt största handlar om andelen i varje yrkesgrupp som arbetar på ackord. Bland ställningsbyggarna och glasmästeriarbetarna ligger ackordsandelen på en låg nivå, kring 2 procent, och bland TBM-gruppen på mellan 20 och 30 procent.

Ackord höjer yrkesgrupp

-Siffrorna visar tydligt att de som utnyttjar möjligheten att jobba på ackord tjänar bättre och de som inte gör det får en sämre lön, säger Göran Tinglöv, chef på Byggnads förhandlingsenhet.
Sedan handlar det ofta om små företag och inte så sällan om familjeföretag där det av flera anledningar kan vara lite knivigare att få upp lönenivån. Flera glasmästeriarbetare hävdar också att deras jobb är svåra att mäta och att de ofta åker ut till flera arbetsplatser på en dag. Att då hålla på att mäta jobbet tycker de blir för krångligt.

”Inga problem att mäta jobben”

– I dag är det inga problem att mäta jobben. Det finns listor som fungerar. Det handlar bara om att våga komma i gång, säger Göran Tinglöv.
Byggnads har under de senaste åren i avtalsförhandlingarna arbetat för att öka motivationen för ackordsjobb genom att göra det enklare för de mindre yrkesgrupperna att tjäna pengar. För glasmästeriarbetarna ökades den rörliga delen i avtalet förra året för att locka fler till ackordssidan. Men ännu verkar den förändringen inte fått något genomslag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Golvläggare toppar löneligan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig