info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasmästaren uthängd som tjuv: "Oerhört kränkt"

Att inbrottstjuvar ibland låtsas vara hantverkare är välkänt. Men att hantverkare blir anklagade för att vara tjuvar är numera också ett problem – som växer med hjälp av sociala medier.

– Jag blev oerhört kränkt, säger glasmästaren Henrik Sjösvall, som blev uthängd som tjuv på Facebook.

Henrik Sjösvall fotograferades av en övervakningskamera. Bilderna spreds sedan på Facebook. Foto: Colourbox/privat

”Släpp inte in någon okänd och håll ett vakande öga på vem som dyker upp hos grannen.” Det är vanligtvis ledord för att stoppa inbrottstjuvar. Men det finns lägen när rädslorna går för långt, särskilt i dag när information sprids blixtsnabbt med hjälp av sociala medier. Och då kan hantverkare hamna i kläm.

Hallandsposten har skrivit om en äldre person som polisanmälde en misstänkt tjuv. Tjuven skulle ha ringt och rekat inför inbrott. Men det visade sig vara en fiberinstallatör som inte dök upp på avtalad tid.

Nya Åland har också rapporterat om en liknande händelse, när polisen ryckte ut för att stoppa ett inbrott. Men tjuven visade sig vara en hantverkare.

En annan som fick känna på problemet med grannsamverkan som går för långt var Henrik Sjösvall, glasmästare på Töreboda Tak och Glasmästeri i Västergötland. En sommarstugeägare hade förra året beställt glasrutor, men varit svår att nå för leverans. Efter några månader kände Henrik Sjösvall sig tvungen att köra ut glasen till sommarstugan, eftersom de tog upp onödig plats på hans lager.

– Jag körde ut glasen till stugan och åkte därifrån. Men jag hade glömt en glaslyftare på ena glaset, som jag hämtade nästa dag.

Ett par dagar senare fick Henrik Sjösvall en stor chock.

– Då fick jag ett sms från en kompis som undrade om det var jag på bilden. Det var en bild till en post som cirkulerade i sociala medier. Man varnade för någon som rekade för inbrott, berättar Henrik.

Det visade sig att kunden hade en övervakningskamera som tagit bilder på Henrik. Sommarstugeägaren, som inte träffat Henrik personligen, visade bilderna för en granne. Grannen delade bilderna på Henrik och hans firmabil i Facebook-gruppen Toreboda.com med texten ”OBS OBS OBS OBS OBS Dela !!!”. Gruppen hade 2 500 följare och inlägget hade även delats vidare.

– Det blev en enorm spridning och jag blev oerhört kränkt. Man fick känslan av att folk tittade snett på en i byn. Jag är ju ganska nystartad på glasmästeriet, så det var inte jättebra reklam för mig.

Henrik blev sedan rentvådd, efter inslag i lokalradion och artiklar i lokalpressen, men råder grannar att tänka efter innan de delar bilder på misstänkta tjuvar.

– Jag är långt ifrån ensam att ha råkat ut för sådant här. Det är inte alltid tjuvar som rekar utan kan faktiskt vara någon som letar efter rätt adress, säger han.

Han får medhåll från Mikael Hedström, polisens presstalesperson i region Mitt. Hedström är väl bekant med fenomenet om desinformation på sociala medier.

– Om det till exempel har varit inbrott på en viss plats, så vill en massa andra människor berätta om samma sak. Man hittar på lite extra eftersom man vill vara lite extra intressant. Det är ett problem när man inte håller sig till fakta.

Enligt Mikael Hedström är det svårt att komma åt desinformationen och därför ännu viktigare för den som läser att vara försiktig.

– Vi säger det alltid till dem som sitter och läser på sociala medier. Var kritiska. Granska det som skrivs. Gör en bedömning. Ställ motfrågor, säger han.

Polisens tips om info på sociala medier
  • Sprid inte onödig information om det inte har hänt något brottsligt.
  • Spara gärna bilder eller vittnesmål på misstänkta företeelser. Vid exempelvis inbrott kan polisen ha nytta av det materialet.
  • Granska det som skrivs. Är det trovärdigt? Ställ gärna motfrågor och tänk på vilka grunder som finns för påståendena.
Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasmästaren uthängd som tjuv: "Oerhört kränkt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig